Kayıt dışı telefon sahiplerine uyarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2005 20:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tükoder Genel Başkanı Ayi Er, elinde belgesi olan telefon sahiplerinin bedel ödemek zorunda olmadığını ileri sürerek telefonu bloke edileceklere bir çağrıda bulundu.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkanı Ali Er, kayıt dışı telefonların faturasının tüketicilere çıkartılmasının hukuken mümkün olmadığını söyledi.

Er, yaptığı yazılı açıklamada, Telekomünikasyon Kurumu'nun 5392 sayılı yasa gereğince faturasız (kayıt dışı) cep telefonu kullanıcılarının cihazlarını 13 Aralık'a kadar kayıt altına aldırmaları, aksi durumda cezaya uğrayacakları duyurusunu yaptığını hatırlattı. GSM operatörlerinin, cep telefonlarına kısa mesaj atarak belirtilen tarihe kadar 5 YTL'nin yatırılmaması durumunda telefonların devre dışı kalacağını bildirdiğini kaydeden Er, tüketicilerin bu konuda yeterince aydınlatılmadığını ifade etti.

Abonelere iletilen kısa mesajlar nedeniyle bayi önlerinde uzun kuyruklar oluştuğunu anımsatan Er, ''Bu mesajlar, tüketici tarafından fatura karşılığı alınan, ülkeye nasıl girdiği konusunda bilgi sahibi olmadığı, asla da olamayacağı cep telefonlarını da kapsamaktadır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da Türk usulü vurgun devreye girmiş ve tüketicinin sırtına bir kez daha binilmiştir'' dedi.

18 milyon adet civarında olduğu söylenen bu telefonların gümrüklerden geçişinin sorumlusunun tüketiciler olmadığını bildiren Er, şunları kaydetti: ''Fatura keserek ve üstelik garanti de vererek bu telefonları tüketicilere dağıtan ve satan firmaların bu ayıplı mallarından dolayı tüketici niçin cezalandırılmaktadır? GSM operatörleri kayıtlı olsun olmasın tüm cep telefonlarına kısa mesaj gönderip, tüketicilerin kendilerine mesaj göndermesini istemektedir. Bu mesaja cevap vermek tüketicilere ikinci bir bedel yüklemektedir.

GSM operatörleri fırsatı ganimet mi bilmektedirler? Ayıplı malları satan cep telefonu şirketleridir. Yoksa hiçbir kusuru olmadan devletine ve ülkesindeki şirketlere güvenerek malı alan tüketici değildir. Peki niçin cezayı tüketici ödemek zorunda bırakılmaktadır?''

Kayıt dışı telefonların faturasının tüketicilere çıkartılmasının hukuken mümkün olmadığını dile getiren Er, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ''Elinde belgesi olan hiçbir tüketicinin bu bedeli ödemek zorunda olmadığını söylüyor ve bu durumda olan tüketicileri, telefonları bloke edildiği takdirde yasal yollara başvurarak haklarını aramaya çağırıyoruz. Ayrıca belgesi alınmış tüm cep telefonlarının da hiçbir bedel alınmadan kayıt altına alınmasını, özellikle de bundan sonra kaçak yollardan ülkeye sokulan tüm malların girişinin durdurulmasını talep ediyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber