Düz lise eşitsizliği ne olacak?

Haber Giriş : 14 Aralık 2005 15:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sibel Kahraman/akşam

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm meslek liselerine yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısını hâlâ açıklamadı. Katsayı uygulamasının başladığı 1998-1999 öğretim yılından bu yana meslek liseleri öğrenci sayısında az da olsa artış yaşanırken imam hatip lisesi öğrenci sayısında ciddi bir azalma oldu.

1998 yılında 192 bin 718 öğrenci meslek liselerinde okurken, imam hatip liselerinin bu sayı içindeki oranı yüzde 21 idi. Üniversite giriş sınavında genel lise ve meslek lisesi mezunlarına aynı katsayıların verildiği son yıl olan 1998'de her beş meslek lisesi öğrencisinden biri imam hatip lisesi öğrencisiydi. Katsayı uygulamasının ardından hem imam hatip lisesi hem de bu okullara kayıt yaptıran öğrenci sayısı azaldı. 2004 yılında AKP'nin ?katsayı uygulaması değişecek? vaadinin ardından, imam hatip liselerinde okuyan toplam öğrenci sayısı yüzde 35 arttı. Ortaöğretim Başarı Puanı'nın sürekli tartışılması, hükümetin bu konuda düzenleme girişimlerinde bulunması imam hatip liselerine yaradı. ?Meslek liseleri' başlığı altında yapılan tartışmaların ve konuyu sürekli sıcak tutmanın hangi meslek lisesine fayda sağladığı da böylece ortaya çıktı.

Klasik liselerin içler acısı haline bakmayan yetkililer, kendilerini meslek liselerindeki adaletsiz(!) uygulamanın düzeltilmesine adamış durumdalar. Meslek lisesi dendiği zaman tüm hassasiyetini takınan hükümet nedense düz liselerdeki sorunu görmemekte direniyor. Bugüne kadar hangi yetkilinin ağzından; ?Düz liselerin amacı üniversiteye öğrenci yetiştirmek. Ama bu misyonlarını kaybetmişler. Çocuklar üniversite kapısında dökülüyor. Bu eşitsizliğe bir çare bulalım' sözünü duydunuz? Ben hiç duymadım.

Tek yapılan sürekli okul türlerini arttırarak klasik liseleri, hiçbir yere gidemeyen öğrencilerin girdiği okullar haline getirmek oldu.

Küçük oyunlar

Okulların tercih edilmesinde üniversite sınavında elde ettiği başarının büyük önemi bulunuyor. Özellikle çocuğunu koleje göndermek isteyen veli, okul seçimini üniversite sınavındaki başarı oranına bakmadan yapmıyor. Bu önem ise ne yazık ki okulların, küçük ayak oyunlarıyla velileri bir anlamda kandırmasına neden oluyor. Son zamanlarda velisinden öğrencisine, gerçekten eğitim öğretime önem veren ve dürüst bir şekilde eğitimciliğini sürdüren özel okul sahibine kadar yoğun şikayetlere neden olan iddiaları alt alta sıralayalım:

Üniversiteye hazırlık dershaneleriyle ortak çalışmaya giren bazı okullar, dershanelere devam eden başka özel okulların başarılı öğrencilerini çeşitli indirimlerle hatta ücretsiz olarak kendi okuluna alıyor.

Öğrenciler yeterli başarıyı elde edemeyeceği gerekçesiyle aynı kurum içinde sürekli yer değiştirmeye zorlanıyor. (Fen lisesinden kolej kısmına, kolej kısmından klasik lise kısmına... gibi)

Okulların ilan ettikleri ücretlere uymadığı ve ilanlarda belirtilen ücretlerden değişik oranlarda indirim yapmaları da başka bir iddia konusu.

Özel okulların iç içe bulunduğu şikayet konusu olan problemler uzun vadede özel okulların prestij ve öğrenci kaybetmesine, basında ve kamuoyunda özel okullara duyulan güvenin azalmasına neden oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber