Rektör mahkemede fişlemeyi kabul etti: Bilgiler YÖK'ten geldi

Haber Giriş : 15 Aralık 2005 06:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın, iki ay süren tutukluluk halinin ardından dün ilk kez hakim karşısına çıktı.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Aşkın, kimseye din, ırk, mezhep ayrılığı gözeterek baskı yapmadığını, yasadışı örgütleri desteklemediğini söyledi. Aşkın, fişleme iddialarıyla ilgili olarak da bu bilgilerin olağanüstü hal döneminde rektörlüğe güvenlik birimleri ve YÖK tarafından gönderildiğini ileri sürdü. Duruşma sonunda Aşkın'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, müdahil avukatların redd-i hakim talebini ise kabul etti. Ferhat Erbaş'ın yerine 4. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Vahit Baltacı'nın hakim olarak atanması uygun bulundu. Duruşmanın öğleden sonraki bölümüne Baltacı katıldı. Geçtiğimiz cumartesi günü ameliyatla kalp damarına stent takılan Rektör Aşkın, sabah saatlerinde ambulansla mahkemeye getirildi. Elinde mavi bir dosya bulunan ve kelepçelenmediği görülen Aşkın, kapıdan mahkeme salonuna kadar yürüdü. Rektör Aşkın, ifadesi alındıktan sonra tekrar hastaneye götürüldü.

Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın davasına 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya'nın başkanlığında başlandı. Dünkü duruşmaya Yücel Aşkın ile birlikte 10 sanık ve 7 savunma avukatı katıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Yücel Aşkın, duruşmaya üniversitenin ambulansıyla getirildi. Jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri altında mahkemeye alınan Aşkın, adliye girişinde merdivenleri yürüyerek çıktı. Daha sonra girişte tekerlekli sandalyeye bindirildi. Aşkın'a Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin nezaret etti. Doktorlar, geçtiğimiz hafta operasyonla stent takılan Yücel Aşkın'ın mahkemeye monitöre bağlanmadan çıkarılmasına karar verdi. Duruşmaya CHP milletvekilleri ve YÖK temsilcileri de katıldı. İzleyicilerin fazla olması nedeniyle salona 4 CHP milletvekili, YÖK temsilcileri ve sanıkların yakınları alındı. Davaya müdahil olma talebinde bulunan 7 müdahil ile 4 avukat da duruşmada hazır bulundu. İddianamede, Rektör Yücel Aşkın tarafından fişlendiği öne sürülen öğretim üyelerinden Davut Okçu ve Abdurrahman Üner, tensip tutanağında ?karşı boyutta' görüşünü açıkladığı gerekçesiyle Hakim Ferhat Erbaş hakkında redd-i hakim talebinde bulundu. Müdahil avukatlarından Hüsnü Tuna da, hakimin dosyalardaki mevcut delilleri yok saymasının ihsas-ı rey olduğunu öne sürerek hakimin çekilmesini talep etti. Rektör Aşkın'ın avukatı Teoman Evren ise bir hakimin her kararda karşı oy olabileceğini ifade ederek kendi görüşünü belirttiği için hakimin reddinin söz konusu olamayacağını savundu. Çekilmesi istenen Ferhat Erbaş ise karşı oy yazısında iddianamedeki eksiklikleri tespit ettiğini, görüşlerinin esasa değil usule ilişkin olduğunu belirterek talebin reddedilmesi gerektiğini ifade etti. Redd-i hakim talebini değerlendiren mahkeme heyeti bu konuda 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar vermesine hükmetti. Talebi görüşen 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Ferhat Erbaş'ın yerine 4. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Vahit Baltacı'nın hakim olarak atanarak duruşmaya devam edilmesi yönünde karar verdi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde ilk olarak Yücel Aşkın dinlendi. Rahatsızlığı nedeniyle sanık bölümünün önündeki parmaklılara tutunarak kalkan Aşkın'a mahkeme başkanı, oturarak savunmasını yapabileceğini söyledi. Oturarak konuşan Aşkın, savunmasını yazılı olarak mahkemeye vereceğini, ancak bazı iddialar hakkında sözlü olarak açıklama yapacağını söyledi. Kendisine ve yönetimine cephe almış bazı muhbir kişilerin şahit olarak ifade verdiğini öne süren Aşkın, ?Çete suçlamasını hak edecek hiçbir eylemde bulunmadım. Sağlığımı ihmal edecek derecede özverili çalıştım.? diye konuştu. Özel hayatın gizliliği ile ilgili belgelerin rektörlüğe ait kasalardan çıktığını vurgulayan Aşkın, ?Bu dosyaların başlıkları incelendiğinde bunların OHAL ve YÖK tarafından gönderildiği görülecektir. Bu belgeler OHAL döneminde güvenlik birimleri tarafından rektörlüğe gönderilmiştir.? diye konuştu. Aşkın'ın yarım saat süren savunmasının ardından avukatı, müvekkilinin kalbinden operasyon geçirdiğini belirterek, duruşmadan çıkarılmasını talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, Aşkın'ın duruşmadan vareste tutulmasına karar verdi. Mahkemede 6 saat kalan Aşkın, tekrar tutuklu olarak tedavi gördüğü Yüzüncü Yıl Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Duruşma sonunda mahkeme, Aşkın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Rektör Aşkın'ın savunmasının ardından, İspanyol Expansiyon firması yetkilisi Mehmet Ümit Ayral, YYÜ rektör yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile Prof. Dr. Hasan Ceylan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz ile Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Işık Tepe'nin savunmaları dinlendi. Mahkeme 29 Aralık'a ertelendi.

Gazeteciler kura çekerek duruşma salonuna girebildi

14 Ekim 2005 tarihinde tutuklanan Rektör Yücel Aşkın'ın sağlık durumunun iyi olduğu gözlendi.

Ambulanstan yürüyerek inen Aşkın, adliyenin üst katındaki duruşma salonuna yine yürüyerek çıktı.

Duruşmayı çok sayıda basın mensubunun takip etmek istemesi üzerine Anadolu Ajansı muhabiri dışında 4 gazeteci kura çekerek salona girebildi.

7 sanık avukatı ile 4 müdahil avukatı hazır bulundu.

Reddedilen hakimin yerine katılan üye Vahit Baltacı, Aşkın'ın tahliye edilmesi yönünde oy kullandı.

Cezaevinde intihar eden Enver Arpalı'nın kardeşi Dursun Arpalı duruşmaya alınmamasına tepki gösterdi

Üniversitede görev yapan 110 öğretim üyesi fişlendikleri iddiasıyla müdahil olmak için başvurdu.

Mahkeme önünde toplanan bir grup, Aşkın'ın şehre zarar verdiği gerekçesiyle protesto gösterisi yaptı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber