Bakanlıktan 'Organ Bağış Kartı' yazısı

Türkiye organ ve doku bağışı bilgi sistemi ve organ bağış kartları.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2013 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlıktan 'Organ Bağış Kartı' yazısı

T.C.
> SAĞLIK BAKANLIĞI


Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 56733164/200.99
Konu : Organ Bağış Kartı

29.05.1979 tarihli ve 16655 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanunun 6 inci maddesi Muvafakat "Onsekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık huzurunda açık, bilinçli ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı ve imzalı veya en az iki tanık önünde sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın bir hekim tarafından onaylanması zorunludur" hükmü gereği il sağlık müdürlüklerinde görevlilerce ve hastanelerde Organ ve Doku Nakli Koordinatörlerince organ bağışında bulunmak isteyen kişilerden organ bağışı alınmaktadır. Bağış karşılığı tutanak düzenlenerek kişilere "Doku ve Organ Bağış Belgesi" verilmektedir.

Ülkemizde nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle bazı organ ve dokularında bağış kartında yer alması gerekliliği doğmuştur. Eskiden kullanılan "Doku ve Organ Bağış Belgesi" güncellenerek "Organ ve Doku Bağış Kartı" hazırlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı Türkiye Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi (TODBS) oluşturulmuştur.

Organ bağışı alınmasıyla ilgili olarak; İl sağlık müdürlüklerinde, organ ve doku nakli bölge koordinasyon merkezlerine, üniversiteler ile devlet ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli organ ve doku nakli koordinatörlerine, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde görevli hekimlere ve bu konuda idari olarak görevlendirilen personele sistem üzerinden organ bağışı alabilmeleri için "kullanıcı kodu" düzenlenecektir.

Kullanıcılar Daire Başkanlığımız internet sitesi (https://organ.saglik.gov.tr) üzerindeki TODBS sekmesinden kullanıcı girişi yaparak dolduracakları form ile organ bağışı alacaktır.

Organ bağış formu doldurma işlemi sırası ile; Bağış sekmesinden Bağış Listesi açılır. Yeni kayıttan bağışçı T.C. kimlik numarası yazılarak Mernis sorgulaması yapılır, ardından kişisel bilgiler, şahitler, bağışlanan organ ve dokular, bağışçı yakını, onay ve form durumunda yer alan tüm alanlar doldurularak kaydedilir. Bağışçı formu sekmesinden çıktı alınarak form mevzuat gereği hekim tarafından imzalanarak arşivlenir. Kişiye yeni düzenlenen "Organ ve Doku Bağış Kartı" verilir. Kartın arka yüzünde yer alan boş alana bağışın yapıldığı il trafik kodu başta olmak üzere sistem üzerinden verilen seri numarası yazılır. Arşivlenmiş olan kayıtlar her üç ayda bir takip eden ayın ilk 15 günü içerisinde olmak üzere bulundukları ilin sağlık müdürlüklerine gönderilerek saklanır. Kişinin bağıştan vazgeçmesi halinde bağışçının vazgeçtiğine dair bilgiler sisteme kaydedilerek, kişiye ait organ bağış senedi de yetkili tarafından üzerine geçersiz olduğuna dair kaşe vurulup imzalanarak 1 yıl daha saklanır.

Kullanıcı kodu düzenlenen kişiler sadece organ bağışı alabilecektir. Diğer bağışçıların kişisel bilgilerine erişim hakları olmayacaktır. Bulundukları il, bölge ve Türkiye genelinde yapılan bağış sayılarını görebilecektir. Bunun dışında geriye dönük organ bağışında bulunan kişiler için sistem sorgulaması yapamayacaktır.

Şöyle ki, Organ bağışında bulunan kişide daha sonra beyin ölümü gelişmesi halinde kişiye ait beyin ölümü bildiriminin Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezlerince (BKM) ve Nakil Merkezlerince Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemine (TODS) girişinin yapılması ile sistem tarafından yapılacak sorgulama ile kişinin organ bağışında bulunup/bulunmadığı bilgisi ancak sistemden görülebilecektir. Aile görüşmesi yapılmadan önce bilginin BKM ve (Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi )UKM'den alınması gerekmektedir.

II sağlık müdürlükleri organ bağışı almaya yetkili kişilere ait, kimlik bilgilerini, iletişim numaralarını, elektronik adreslerini ve çalıştıkları kurum adını belirten bilgilerini bilgisistemleriyonetimi(a>gmail.com adresine excell formatındaki https://organ.saglik.gov.tr adresinde yayınlanan tabloya uygun olarak Bakanlığımıza gönderecektir. İl Sağlık Müdürlüklerine verilen yetki ile istenilen sayıda alt kullanıcı tanımlanması mümkün olacaktır. İl Sağlık Müdürlükleri ayrıca http//or gan. s a gl i k. go v. tr ve www.saglik.gov.tr internet adresinde duyurusu yapılan "Organ ve Doku Bağış Kartı"nm basımını ve dağıtımını sağlayacaktır. Uygulama 01.04.2013 tarihi itibari ile başlayacak olup, gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda,

Gereğini bilgilerinize rica ederim.

Kartı indirmek için tıklayınız.

ORGAN VE DOKU BAĞIŞI BİLGİ SİSTEMİ MODÜLÜNÜ KULLANACAK VE ONAYLAYACAK KURUM PERSONEL LİSTESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber