100 PKK'lı sınırdan çekildi

Öcalan'ın "sınır dışına çekilin" çağrısının ardından PKK'dan somut adım geldi. Hakkari ve Şırnak kırsalında barınan 100 PKK'lı sınırı aşarak Zap ve Hakurk'a geçti. F-16'lar da takipteydi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Mart 2013 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BEŞİR ARİZ / DİYARBAKIR

İmralı görüşmeleriyle başlayan süreçte, kaçırılan kamu görevlilerinin serbest bırakılmasının ardından PKK ikinci somut adımı da attı... İklim koşullarının uygun olduğu sınıra yakın bölgede barınan PKK'lı grup Öcalan'ın Diyarbakır Nevruzu'nda yaptığı "sınır dışına çekilin" çağrısını yerine getirdi.

HAKKARİ ve Şırnak kırsalında barınan yaklaşık 100 kişilik grup önceki gün sınırı aşarak Kuzey Irak'a geçti. PKK'lıların, Türkiye-Irak sınırına en yakın bölgeler olan Zap ve Hakurk'taki PKK kamplarına gittiği öğrenildi.

ÇATIŞMAYA KARŞI...

KANDİL'İN talimatıyla sınır ötesine çekilen grubun özellikle Kuzey Irak sınırına yakın bölgede barınan PKK'lılardan oluştuğu ifade ediliyor. Seçilen grubun askeri üslerin yoğun olduğu Çukurca ve Şemdinli'deki Aktütün, Derecik, Gelişen ve Ulaşan bölgelerinin kırsalında barınan PKK'lılar olduğu öğrenildi. Bu grubun, askeri birliklerle karşılaşıp çatışmaya girme riskine karşı bölgeden çekildiği anlaşıldı.

'BEKLEYİN' TALİMATI

TÜRKİYE sınırları içinde yaklaşık 2 bin PKK'lının bulunduğu tahmin edilirken, ağır iklim şartlarının devam ettiği yüksek alanlarda kış üslenmesinde olan PKK'lılara da Kandil'den talimat gönderildiği öğrenildi. Kandil, bu gruplara "sığınaktan çıkmayın süreçle ilgili gelişmeleri bekleyin" talimatı verdi.

BU bölgelerde bulunan PKK'lılar da yaza doğru aşamalı olarak Kuzey Irak'taki kamplara geçecek. PKK'lıların öncelik olarak Kandil'e, buradaki yoğunluğun fazla olması durumunda ise Suriye'deki Kamışlo bölgesine gideceği öğrenildi. Çekilme aşamasında üst düzey PKK'lıların ise Kandil'de kalacağı ve süreci buradan izleyeceği belirtildi.

F-16'LAR KONTROL İÇİN UÇTU

NEVRUZ öncesi hemen her gün Kuzey Irak'taki PKK kamplarını bombalayan jetler, dün ise "kontrol" uçuşu için havalandı. Diyarbakır'daki 8'inci Ana Jet Üssü'nden 5 F-16 savaş uçağı havalandı. jetler, Irak'ın kuzeyine geçip PKK kampları üzerinde uçtu. Gelen emir doğrultusunda bombardıman yapılmadı. Bu uçuş öncesi İnsansız Hava Araçları'nın da sınırdaki hareketlilikle ilgili görüntü aldığı belirtildi. PKK'nın sınır dışına çekilmesi sürecinde jetlerin 'olağandışı hareketleri' tespit edebilmek için sürekli sınır bölgesinde uçuş yapacakları öğrenildi.


Askeri kaynaklara göre çekilme iyi planlanırsa 15-20 günü geçmez

ANKARA'da siyasi kulisler; PKK'lıların sınır dışına çekilmesi konusunda, "takvim" ile "hukuki zemin" koşullarına odaklanmışken; askeri kaynaklar, çekilmenin "İyi bir planlamayla 15-20 günlük bir süre içinde tamamlanabileceği" görüşünü paylaştı.

ÇİĞDEM TOKER

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz güvenilir askeri kaynaklar, ülke içindeki PKK'lı sayısının "900-950 civarında" olduğu bilgisini vererek, "Bölgenin zorlu coğrafyasını çok iyi bilen PKK'lıların sınır dışına çekilmesini aylar sürmeyeceğini" vurguluyor. Bu değerlendirme yapılırken de "Bir PKK'lının, Van'dan Irak'ın kuzeyine yürüyerek rahatlıkla bir buçuk günde geçebildiği" örneği veriliyor.

Bu çerçevede; gazeteci Hasan Cemal'in Kandil'de konuştuğu Murat Karayılan'ın "çekilmenin sonbaharı bulabileceği" ifadesi de çözümlenmeye çalışılırken; "zaman kazanma" ihtimali dikkate alınıyor.

HENÜZ RESMİ DİREKTİF YOK

ASKERİ kaynaklar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın dün akşam Bakanlar Kurulu çıkışında "Elbette bir düzen içinde olacaktır" dediği çekilme süreci konusunda henüz "hükümetten askere verilmiş bir direktif olmadığının" altını çizdi. Bu direktif gelinceye kadar geçecek süre içinde de "Düzen içinde hayata geçirilecek bir çekilme konusundaki altyapının oluşturulacağı" öngörülüyor.

PROVOKASYON ENDİŞESİ

DÜN yaptığım görüşmelerin en etkileyici sonucu şu oldu: Kamuoyunun neredeyse tamamı gibi, asker kanadı da olası bir provokasyondan büyük kaygı duyuyor. Bu kaygının dayanağı ise herkesçe bilinen sır: PKK'nın bütün unsurlarının "çözüm süreci" konusunda yekpare görüşte olmaması. Nitekim, Karayılan'ın "orta düzeyde komutanları ikna" konusundaki cümleleri, dikkatle not edilmiş. Yanı sıra Fehman Hüseyin-Suriye ilişkisi değerlendirmede.

Askeri kaynakların endişe ve hassasiyeti, provokasyon ihtimalinden söz ederken "Allah korusun" diyecek kadar belirgin. Türk askerinin kaybıyla sonuçlanabilecek bu olasılığın gerçekleşmesi halinde, sürecin büyük darbe alacağı dile getiriliyor ve buna meydan vermemek için de azami dikkat sarf edildiği anlaşılıyor.

Nitekim mevcut bilgi ve gösterilen bu hassasiyet, gazetemizin manşet haberiyle de paralel okunabilir. "Dağda" küçük gruplar halinde dolaşan PKK unsurları ile istenmeyen bir çatışma, provokatif bir saldırıyla karşı karşıya kalınmaması için fiili bir çekilme olduğu anlaşılıyor.

"GÖZ DEĞER"

BU bağlamda, manşette duyurduğumuz gelişme, konunun daha çok "çatışmasızlık" kararıyla ilişkili. Bu konuda görüştüğüm bir kaynağıma, "direktif gelip planlama yaptıktan sonra", kısaca çerçeve netleştiğinde; "çekilmenin nasıl kontrol edileceğini" sordum. Gelen yanıt kısa ama yeterliydi: "Mutlaka gözümüz değer."

Bizlerin aşina olduğu tek göz değmesi "nazar" olsa da; asker bu kavramla yüksek teknolojik kapasitesi dahilindeki elektronik-dijital gözleri kastediyor kuşkusuz. Fakat amaç yine aynı: Kayıp olmasın.

"Sınır dışına çekilme", "çatışmasızlık" gibi sanki yıllardır biliyor gibi konuştuğumuz pek çok konuyla gerçekte ilk kez tanıştığımız bir dönemdeyiz. İşte bu kadar sıra dışı bir dönemde, askerin de "provokasyon" ihtimaline karşı geliştirdiği bu yüksek hassasiyete kıymet vermek gerekiyor. Sebebi mi? Aslolan hayattır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber