Kredi kartındaki aidat artışına itiraz edin

Bankalar kart sözleşmesini ekstrelerle bildiriyor. Sözleşmede aidatla ilgili artışların yer alması durumunda itiraz etmeyen vatandaşlar ise bu durumu kabul etmiş oluyorlar

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Mart 2013 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Kredi kartındaki aidat artışına itiraz edin

Bankaların kredi kartı sözleşmelerinde yaptıkları değişiklikleri kart sahibine sadece hesap özeti (ekstre) ile bildirmesinin yeterli olduğu ortaya çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileri bankaların sözleşmelerde yaptığı değişikliği öğrendikten sonra kredi kartını kullanan vatandaşın değişikliği kabul ettiği anlamına geldiğini belirttiler. 2003-2012 döneminde ise bankalarla ilgili değişik şikayet konularda 23 bin başvuru yapıldı. Şikayetlerin yüzde 25'ten fazlası, 6 bin 205'i kredi kartı ücreti ve komisyonları içerdi. Bankalara 18 konu başlığı altında 2 bin 440 kez şikayet edilirken, BDDK 7 yıldaki denetimlerde 1,8 milyon lira ceza kesti.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a yönelttiği soru önergesine BDDK yetkilileri cevap verdi. Buna göre, hesap özetleri ile sözleşme değişikliği yapılabildiği ortaya çıkarken, 12 punto harflerin kullanılması şartı olan sözleşmedeki değişikliklerin son ödeme tarihinden itibaren hüküm ifade ettiği belirtildi.

30 GÜN ÖNCEDEN DUYURU

Faiz oranının artırılmasına ilişkin değişikliğin ise 30 gün önceden duyurulması gerekiyor. BDDK, 2003-2012 döneminde 2 bin 440 kez şikayet oldu ve denetimlerde kanun ve yönetmeliğe aykırılık tespit edildiği için de bankalara 7 yılda 1 milyon 859 bin 727 lira ceza kesildi.

Sözleşme değişikliği

BDDK ' Sözleşmede yapılacak değişiklerin hesap özeti ile bildirileceği' hükümleri uyarınca ve banka ile imzalanan sözleşme kapsamında münferiden değerlendirilmesi gerekmektedir' cevabını verdi. Buna göre; sözleşmede kredi kartı aidatı alınacağı yer alıyorsa, yapılan artışın hesap özeti ekstresi ile bildirilmesinden sonra eğer vatandaş itiraz etmez ve kredi kartını kullanmaya devam ederse, kart aidatı artışını kabul etmiş olduğu anlamı çıkıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber