'İstiyorlar ki, herkes nefes alsın ama imam hatipliler hariç'

Haber Giriş : 16 Aralık 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"İstiyorlar ki; herkes nefes alsın, İmam Hatipliler nefessiz kalsın!"

Bazı medya organlarının "Hükümet İmam Hatipliye yol açtı", "Çelik İmam Hatip misyoneri", "İmam Hatibe kapı açıldı" başlıklarıyla hedef aldığı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Vakit'in sorularını cevaplandırırken, tepkilerin kendisini şaşırttığını söyledi.

"Açıköğretim Lisesi yönetmeliğine, sırf İmam Hatipliler de faydalanacak diye karşı çıkanlar, gerginliği hedefleyenlerdir" diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Yönetmelikte İmam Hatipler geçmiyor. Bu yönetmeliğe 'İmam Hatip yönetmeliği' adını koyuyorlar. Sonra da verdikleri bu ismi öne sürerek, gerginlik ortamı meydana getirmeye çalışıyorlar. Bu istismardır. Bu hasmane tutumdur. Bizleri 'İmam Hatipler üzerinden siyaset yapmakla' suçluyorlar. Ben mi koydum o ismi? O isim senin koyduğun isim. Biz, 'Herkesin faydalandığı bir haktan İmam Hatipler de faydalansın' diyoruz. 'Hayır, onlar faydalanmasın' tavrının izahı yok. Ortada iyi niyetle bağdaşmayan bir tutum var. Meslek liseleri içinde yüzde 5.33'lük kesimi temsil eden İmam Hatiplileri öne sürerek, yüzde 94.67'nin de haklarının ellerinden alınmasını talep eden ruh halini özel olarak değerlendirmek lazım."

HAKSIZLIK!

Yönetmelikle bir eşitsizliği gidermeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genel liselerden meslek okullarına geçişte bir engel yokken, meslek okullarından genel liselere geçişte engel var. Biz Anayasa'daki eşitlik ilkesinin gereği olarak, meslek okullarından da, fark derslerini vermek suretiyle geçişleri mümkün kıldık. Bu sistemde, genel lisenin sosyal programında okuyan bir öğrenci, sınava diyelim ki matematik alanından girmek istiyorsa, onun da önünü açıyoruz. Bunun karşı çıkılacak nesi var? Birileri, 'İki dersi veren açık öğretim lisesine geçecek' diyor. Hayır, öyle değil. Öğrencinin alması gereken kredi, daha önce aldığı krediye göre değişir. Bu kredi, 20'ye kadar çıkabilir. Yani, bilgisine güvenmeyenin bu sistemde başarılı olması mümkün değildir."

YÖK'ÜN TUTUMU

Çelik, YÖK'ün yönetmeliğin iptali için başvuruda bulunacağını hatırlatmamız üzerine şunları söyledi:

"Doğrusu ben ortada zerre kadar hukuksuzluk göremiyorum. Hukuksuzluk yok, aksine, bir adaletsizliğin bir ölçüde de olsa giderilmesi var. Eşitlik ilkesinin gereğinin yerine getirilmesi var. Bunun dışında bir şey yok. Ama, hukuk mekanizmalarına herkes başvurabilir. Bunun için kimseyi eleştiremeyiz."

İLAHİYAT DA SİYASAL DA

Bakan Çelik, bir gazetinin "İlahiyata çifte diploma" başlığıyla verdiği habere de tepki gösterdi:

"Burada, çifte diplomadan bahsediliyor. Bir hak verilmiş. Bu haktan, İlahiyatçılar da yararlanıyormuş. Bu haktan, Siyasal okuyanlar da yararlanıyor. O yararlansın, öbürü yararlanmasın. Ayrımcılık mı yapalım? Eşitlik ilkesine aykırı mı hareket edelim? Bir Milli Eğitim Bakanı'ndan beklenen, eşitlik ilkesine aykırı hareketler midir? Yoksa, ayrım yapmaksızın bütün memleket evlatlarını aynı muhabbetle kucaklamak mıdır?.."

İMAM HATİPLİLER NEFESSİZ KALSIN!

Çelik, İmam Hatiplilere yönelik bazı tutumları da şu sözleriyle eleştirdi:

"Şimdi birileri, İmam Hatiplilerin nefes almasına karşı çıkıyor. Yani, biz 'Herkes nefes alacak' dediğimizde, hemen soruyorlar: 'İmam Hatipliler de nefes alacak mı?..' 'Evet, onlar da nefes alacak. Onlar nefessiz kalmasın' diyoruz. 'Hayır' diyorlar. 'Onlar nefes almasın. Onlar nefessiz kalsın.' Böyle bir yaklaşımı kabul etmek mümkün mü? Bu, eğitime ideolojik bakmak değil mi?.. Bu saplantı değil mi? Bu istismar değil mi?.."

NİYE 3 YILDIR YAPILMADI?..

Bakan Çelik, "Bu iş madem bir yönetmelikle bir ölçüde halledilebiliyordu, 3 yıl gecikmiş olmanın sebebi ne?" şeklindeki sorumuza işe şu karşılığı verdi:

"Bir düzenleme hazırladık. Kanun geçmiş olsaydı, takılmamış olsaydı adaletsizlik giderilmiş olacaktı. Ancak bu olmadı. Demokratik sistem içinde bazı uygulamalar yasayla, bazı uygulamalar da yönetmelikle gerçekleştirilir. Önemli olan; hukuk mantığının, hukukiliğin ön planda olmasıdır. Burada bana göre hukuk mantığı ile bağdaşmayan hiçbir taraf yok."

DÜNYA BANKASI YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞTÜK

Açıköğretim liseleriyle ilgili yönetmelik konusunda Dünya Bankası yetkilileri ile konuştuklarını söyleyen Çelik, "Bu düzenlemeye onlar da sıcak bakıyorlar. Bize uygulama için destek sağlıyorlar. OECD raporunda da ortaöğretim kurumları arasında yatay ve dikey geçişlerin önünün açılması tavsiye ediliyor" diye konuştu.

İMAM HATİPLİLER KARŞI ÇIKSA?.

Bakan Çelik, son olarak şunları söyledi:

"Meslek okulu mensupları, niçin kendilerine ayrımcılık yapıldığını, meslek okullarından mezun olanlara yönelik katsayı adaletsizliğinin niçin sürdüğünü soruyorlar. Bu sorularında haklı oldukları bir nokta var. Onlar, 'Üniversite sınavına eşit haklarla girelim, kimin bilgisi daha çoksa kim daha başarılı ise o kazansın' diyorlar. Bu hak verilmesi gereken bir görüş. Ancak, meslek okullarının bütün geçiş haklarından mahrum edilmelerini, onların önlerinin adaletsiz olarak kesilmesini isteyenlerin haklı oldukları nokta nedir?.. Bunu İmam Hatiplere, İlahiyatlara karşıtlıklarından, ideolojik tavırlarından dolayı yapıyorlarsa, bunu da bilimsellikle açıklamak mümkün değil. Eğitime böyle bakılmaz. Hukuk böyle bir adaletsizliği kaldırmaz."

YÖNETMELİK NE GETİRİYOR?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Açık Lise'ye, ilköğretim okulu, ortaokul, MEB'e ve diğer bakanlıklara bağlı ortaöğretim kurumlarından ayrılanlar ve mezun olanlar, bir yükseköğretim kurumundan ayrılanlar ve mezun olanlar ile yurtdışında öğrenim görmüş olanlar kayıt yaptırabilecekler.

Açık Lise'ye kaydı yapılan öğrencilerin uyacakları esaslar da yönetmelikte şu şekilde sıralandı:

- İlköğretim okulu, ortaokul mezunları, lise programındaki ortak dersler ile tercih ettikleri alan derslerinin tamamından sınava girmek ve mezuniyet kredisini tamamlayabilecek kadar alan, ortak ve seçmeli derslerden kredi almak zorundalar..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber