1 günde 4 hastaya kalp pili uygulaması

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Basri Amasyalı, DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 günde 4 hastaya kalp pili tedavisi uyguladıklarını söyledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2013 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1 günde 4 hastaya kalp pili uygulaması

Kalp pillerinin, kalbin ritmini oluşturan ve düzenleyen elektronik cihazlar olduğunu belirten Amasyalı, "Kalp pilleri (pacemaker), kalbin ritmini oluşturan ve düzenleyen elektronik cihazlardır. İlk çıkış amacı kalbin yavaş atması sonucu gelişen rahatsızlıkları tedavi etmekti. Daha sonra teknolojik ilerlemeler sayesinde çeşitli ritim bozukluklarında şok tedavisi yapabilen ve ICD diye kodlanan cihazlar üretilmiştir. Piller göre maliyeti yaklaşık olarak 10 kat daha fazla olan bu şok yapma özelliklerine sahip pillerin yanı sıra kalp yetmezlikli hastalarda ömrü uzattığı görülünce tüm dünyada son 10 yılda kullanımı giderek artan ve kalbin atım gücünü arttırmak amacıyla geliştirilmiş özellikli cihazlar ön plana çıkmıştır.

Kalp yetmezlikli hastalar için özel tasarlanmış olan bu pillerin 3 adet elektrod denilen ve kalbi uyaran kablosu mevcuttur. Bu özellikli cihazlar aynı zamanda şok yapma özelliğine de sahiptir. Normal piller (1 ya da 2 kablolu) 25-30 dakika gibi kısa bir sürede hastaya uygulanabilirken 3 kabloya sahip bu özellikli piller ortalama 1,5-2 saate uygulanabilmektedir. Bu süre hastanın damar yapısına göre daha kısa ya da daha uzun olabilmektedir" dedi.

HASTANIN ÖMRÜ UZUYOR

DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde her türlü kalp pili uygulamasının yanı sıra takibinin de yapılabildiğini dile getiren Amasyalı, "Daha önce başka illerde kalp pili uygulaması yaptırmış olan hastalar bazen gelip burada kalp pili kontrolü yaptırabilirmiyiz diye sormaktadır. Kalp piller uluslar arası standartlara sahip cihazlardır ve bu işle ilgilenen hekim olduğu sürece Türkiye'nin her bir noktasında bu kontroller yapılabilmektedir" diye konuştu.

Kalp pilinin kişinin ömrünü 10-12 yıla kadar uzattığını anlatan Amasyalı, "Kalp pillerinin ortalama ömrü 5-6 yıl olup bu süre kişinin özelliklerine ve kalp piline göre 10-12 yıla kadar uzayabilmektedir. Pil ömrü bittiğinde 10-15 dakika gibi kısa bir sürede jeneratör değiştirilmektedir. Ancak kalbe giden kablolarda sorun varsa onların değiştirilmesi biraz daha zahmetli olmaktadır. Bu yüzden kalp pili tedavisi görecek hastanın tedavi göreceği merkezi ve doktoru iyi seçmesi gerekmektedir. Çünkü kalbe giden kabloların ömrü büyük oranda işlemi gerçekleştiren hekimin tekniğine bağlıdır" ifadelerinin kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber