Hakim ve savcılar hakkında bakanlığa şikâyet yağdı

Haber Giriş : 19 Aralık 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkemelerde görülmekte olan davalarla ilgili yargı mensupları hakkında Adalet Bakanlığı'na çok sayıda şikayet geliyor. 2005 yılı içinde hakim, savcı, avukat ve noterler hakkında bakanlığa toplam 6 bin 832 ihbar ve şikayet başvurusu yapıldı.

Önceki yıldan devreden dosyalarla birlikte 8 bin 975'i bulan şikayetten 7 bin 506'sı sonuçlandırıldı. İncelemeler sonucunda ihbar ve şikayetlerin büyük bölümü yersiz bulunurken bazı hakim ve savcılar disiplin cezalarına çarptırıldı. Sonuçlandırılamayan ihbar ve şikayet dosyalarıyla ilgili incelemeler ise devam ediyor. Hakim ve savcılar hakkında 2003 ve 2004'te de bakanlığa 6 bin 691 şikâyet gelmiş, bunlardan 428'ine disiplin cezaları verilmişti. Bu dönemde adli yargı hakimleriyle ilgili 410 dosya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gönderildi. Yargı mensuplarından 89'u hakkında uyarma, 15'ine meslekten çıkarma, 18'ine kademe durdurma, 77'sine kınama cezası verilirken, 29 hakim ve savcının yeri değiştirildi. Aynı dönemde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), idari yargı mensupları hakkında da 19 dosyayı inceledi. Bunlardan 5 kişiye kınama, bir kişiye meslekten çıkarma, iki kişiye aylıktan kesme, iki kişiye yer değiştirme, 2 kişiye de kademe durdurma cezası verildi.

Doğru çıkan ihbarlar için bakanlık devrede

Yargı mensuplarıyla ilgili ihbar ve şikayetleri incelemek amacıyla Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ?Şikayet Bürosu? bulunuyor. İhbar veya şikâyet dilekçeleri, gerçek kimlik ve doğru adres gösterilerek yapılmışsa işleme konuluyor. Usule uygun başvurular üzerine bakanlığın izniyle şikayet edilen hakim veya savcıya inceleme ve soruşturma yapılıyor. Görevlendirilen müfettişlerin yaptığı incelemede; ihbar veya şikayet konusunu doğrulayan delil elde edilmezse, dosyanın işlemden kaldırılmasına dair düşünce yazısı hazırlanarak bakanlığa sunuluyor. İnceleme sonunda; şikayeti doğrulayan bir delil elde edilirse soruşturma başlatılıyor. Soruşturma sonucunda ihbar ve şikayetin doğruluğu delillerle tespit edilince dosya, ilgili hakim veya savcı hakkında disiplin cezası tayin edilmesi için HSYK'ya gönderiliyor. Soruşturma, görevle ilgili bir suça ilişkin ise dosya şikayet edilen hakim veya savcının görev yaptığı en yakın ağır ceza mahkemesi cumhuriyet başsavcılığına gönderiliyor. Hakim ve savcıların kişisel suçlarıyla ilgili soruşturma işlemleriyse ilgilinin yargı çevresinde bulunduğu ağır ceza mahkemesi tarafından yürütülüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber