Dekandan AKP'ye dualı gönderme

Haber Giriş : 21 Aralık 2005 06:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de kurulan 19 Mayıs Üniversitesi Araştırma Komisyonu'na bilgi veren İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Osman Zümrüt, Meclis'te bir ilk yaşattı. Zümrüt, AKP milletvekillerinin çoğunlukta olduğu komisyondaki konuşmasına, ?Yüce Rabbim, yüce milletimizin son kalesi bağımsız, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet yaşatsın. Atatürk ilke ve inkılaplarını deldirtmesin' duasıyla başladı.

Komisyon Başkanı AKP'li Cemal Yılmaz Demir ise üniversite önündeki camiye bütün Müslümanların kapısının açılması yönünde dua edince, Prof. Zümrüt, ?Meclis'in camisi açılırsa o da açılır' karşılığını verdi. Zümrüt, Demir'in Meclis'in camisinin herkese açık olduğu beyanını da ?Güvenlik kontrolü var. Orada da açık' sözleriyle düzeltti.

BAĞIMSIZLIK ÖNCE GELİR

Zümrüt, kimlik tartışmalarına da değindiği konuşmasında dinin her zaman insanın kimliğine, kişiliğine, devletine ve özgürlüğüne hizmet için kullanılması gerektiğini vurguladı. Hz. Peygamber'in Mekke'den Medine'ye dini yaymak için değil, yurt edinmek için gittiğini savunan Zümrüt, ?Yurdun bağımsızlığı dinden önce gelir' dedi.

DOMATES KONUSU

Komisyon tutanaklarına göre İlahiyat Fakültesi bahçesinde yetiştirilen domatesler de tartışmaya neden oldu. Verimsiz bir arazide domates yetiştirmek için dekanlığın tüm imkanlarının seferber edildiği, öğretim görevlilerinin işine son verilirken, domates yetiştirmek için geçici mevsimlik işçi alındığı iddialarını hatırlatan AKP'li Rıtvan Köybaşı, Zümrüt'e, ?Ziraat fakültesinde din adamı yetiştirilse bu konuya nasıl yaklaşırsınız' diye sordu. Zümrüt, ?Ben alıp da götürmüyorum. Orada çalışan memurlar boş zamanlarda domates ekelim dediler' karşılığını verdi.

ÇAĞDAŞLIK

Fakülte öğretim görevlisi Nevval Şimşek'in ataması da komisyonda ?çağdaşlık' tartışmasına neden oldu. AKP'li milletvekilleri atama yazısında ?ilk kez çağdaş bir bayanın atandığı' ifadesi bulunduğuna işaret ederek, ?Diğerleri çağdaş değil miydi?' diye sordu. İslam'ı da çağdaş anladığını belirten Zümrüt, fakülteye ilk kez bir kdın atandığı için bu ifadeyi kullandığı savunmasını yaptı. Şimşek'in atamasında rol oynayan 4 kişiden 3'ünün yetersiz beyanına rağmen atama yapıldığını belirten Başkan Yılmaz Demir, ?Bana hukuk bu hakkı vermiştir. Nasrettin Hoca gibi ben böyle aptes alırım olur, diyorsunuz' deyince bu kez Zümrüt, ?Bana Nasrettin Hoca falan demeyin. Gülünç değilim' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber