TMSF eski başkan yardımcısını bulamayan mahkeme gazeteye ilan verdi

TMSF Başkan Yardımcısı olduğu dönemde devletin imkânlarıyla Las Vegas'ta günü gün eden Fethi Çalık kayıplara karıştı. El konulan yatların satışından gizli komisyon aldığı için hakkında davalar açılan Çalık'a ulaşamayan mahkeme gazeteye ilan verdi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Nisan 2013 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kontrolü altındaki Uzan ve Toprak Grubuna ait şirketlerin imkanlarını kullanarak dünyanın dört bir tarafında geceliği 4 bin dolara varan ultra lüks otellerde konakladığı ortaya çıkan Fethi Çalık, hakkında

9 farklı dava açılınca kayıplara karıştı. İstanbul 47. Ticaret Mahkemesi Fethi Çalık hakkında gazetelere kayıp ilanı verdi.

Devletin imkanlarını kullanarak Porche, Maserati gibi arabalarda gezen Çalık'ın üst düzey yönetici olarak atandığı şirketlere ait yatların satışında yüzde 7 ila 15 arasında gizli komisyon aldığı belirtiliyor. Armatör Celal Sadıkoğlu ile anlaşmalı hareket

YÜZDE 7 KOMİSYONA 6 AY HAPİS

TMSF'nin eski yöneticisi Fethi Çalık, Toprak Grubu'na ait yatın satışında kurumu zarara uğrattığı için geçtiğimiz yıl Kasım ayında 6 ay hapis cezası almıştı. Davada, Çalık'ın Toprak Grubu'na ait Princess T isimli yatın 3 milyon 105 bin dolarlık satış bedeli için Levent Yatçılık'a 217 bin 350 dolarlık komisyon ödemesi kayda geçti. Satış bedelinin yüzde 7'sine denk gelen oranda komisyona karşı çıkan yatın eski sahibi Toprak Grubu, bu ödemenin haksız olduğu gerekçesi ile suç duyurusunda bulunmuştu.

UZAN YATLARI İÇİN DE DAVA

Fethi Çalık'ın yargılandığı 9 davadan birisi de İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Çalık bu davada eskiden Uzan Grubu'na ait olan en lüks 6. yatı olarak bilinen Frequency ile Air Waves isimli yatların satışında da haksız komisyon ödemesi ve zimmetle suçlanıyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Celal Sadıkoğlu ile ortak hareket ettiği belirtilen Fethi Çalık'ın, Uzan ve Toprak Grubu'na ait yatların satışında daha fazla gizli komisyon elde etmeyi amaçladığı iddia ediliyor. Buna göre; yatlar Celal Sadıkoğlu tarafından getirilen ilk müşterilere Fethi Çalık'ın onayı ile satılırak gizli komisyon ödemesi alınıyor. Ardından satışlar iptal edilerek yatlar yeniden satışa çıkarılıyor. Böylece, ortaya çıkan zararı TMSF kontrolündeki şirketlere fatura eden Çalık ve Sadıkoğlu, yatları ikinci kez satarak bu satıştan da yüzde 7 ila 15 oranlarında komisyon kazancı sağlıyor. Mükerrer satış suretiyle ortaya çıkan zarar ise malın ilk sahibine fatura edilmiş oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber