Fethiye'deki inceleme raporunun sonucu açıklandı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Fethiye Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama tesisinde yapmış olduğu denetim raporu açıklandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2013 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fethiye'deki inceleme raporunun sonucu açıklandı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetimi Şubesinin Fethiye Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama tesisinde yapmış olduğu denetim raporu açıklandı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yaptığı denetim sonucuna göre Fethiye Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin Teknik Kurallara uygun olarak çalıştırıldığının tespit edildiği belirtildi.

Çırpı Mevkiinde Bulunan Fethiye Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama tesisinin hemen yan tarafında bulunan Yakacık Köyü sakinleri geçtiğimiz günlerde Katı Atık Depolama Tesisinden yayılan kokudan dolayı rahatsız olduklarını belirterek bir eylem yapmışlardı. Vatandaşların yaptığı bu eylemi bir ihbar olarak değerlendiren Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetimi Şubesi ilgilileri Katı Atık Düzenli Depolama tesisinde denetlemede bulundular. Yapılan denetleme sonu raporu Fethiye Belediyesine gönderilirken denetim sonuç raporunda ise Fethiye Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama tesisinin yapılan incelemede Teknik Kurallara Uygun olarak çalıştırıldığının tespit edildiği belirtildi. Yapılan denetim sonucu raporuna göre; Fethiye Belediyesi Katı Atık Düzenli Deponi alanına en yakın yerleşim yeri Yakacık Köyü olup, 4 km, Fethiye-Antalya Devlet Karayolu 1 km iç kısmında tamamı Ormanlık alanda kurulduğu, 2007

yılında devreye girmiş olan deponi alanı 2025 yılına kadar hizmet vereceği, işletme verilerine göre ise 2027 yılına göre hizmet verebileceği" bildirilirken,

"İkinci Sınıf Düzenli depolama tesisi evsel nitelikli belediye atıkları 2012 verilerine göre 67 000 toplandığı, 2012 yılında 6574 ton arıtma çamuru toplandığı belirtildi.

"Deponi taban alanı depolamadan önce saha tesviye edildiği sonra bentonit esaslı örtü serildiği, ikinci aşamada 2 mm kalınlığında HDPE örtüsü serildiği, üçüncü aşamada ise Geotekstil adı verilen bir koruma tabakası serildiği, en üst kısmına ise 16x32 mm taneli çakıl taşı serildiği" açıklanırken, "Sızıntı sularının 2 adet dubalı aeratör olan geçirimsiz havuzda toplanıldığı, burada havalandırılan sızıntı sularının bir kısmının (Evsel Nitelikli atık su arıtma tesisi kapasitesinin kaldırabileceği kadar miktarının) vidanjörler vasıtası ile gönderildiği, geri kalanının ise 1. Lot'a geri basıldığı, toplam 11 adet gaz toplama bacası olduğu, "Deponi tesisinde yer altı suyuna etkisinin gözlemlemesi amacı ile 6 adet 15 m derinlikte gözlem kuyusunun açıldığı,

saha ormanlık arazi olduğu, yerleşim yerlerinden uzakta olduğu, atıkların günlük olarak örtülmesinden dolayı Biyolojik atıkların hava ile teması kesilmekte olup koku oluşumu asgari seviyelerde olduğu, denetim anında her hangi bir kokuya rastlanılmadığı" kaydedildi.

"Toz oluşumu konusunda ise saha içi yollar su ile nemlendirildiği ve süpürüldüğü denetim anında herhangi bir toz ve uçan atığa rastlanılmadığı, tesisin iki günde bir haşereye karşı ilaçlama yapıldığı" belirtilip, "Tesiste üç vardiya ile 24 saat faaliyetini sürdürmekte olduğu, Tesiste 18 personelin çalıştırıldığı, 5 adet iş makinesinin çalıştırıldığı, 1 Mühendis, 1 Tekniker bulunduğu hususları tespit edilmiştir. Yapılan denetim neticesinde Fethiye Belediyesi Katı Atık Düzenli Deponi Sahasının teknik kurallara uygun olarak çalıştırıldığı tespit edilmiştir" denildi.

Konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı "Son zamanlarda basında katı Atık Düzenli Depolama alanındaki koku ile ilgili şikayetler yer almıştı. Bu şikayetleri ihbar kabul ederek Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürlüğü tesiste incelemeler yaptı. İnceleme sonrasında ise resmi raporu bize gönderdi. Yapılan inceleme sonrasında rapor sonucunda Fethiye Belediyesi Katı Atık Düzenli Deponi Sahasının teknik kurallara uygun olarak çalıştırıldığı tespit edilmiştir" deniliyor. Tabii ki eksiğimizi bizde vardır, işletmeci şirketinde vardır. Bu tip uyarılar bu tesislerin belki daha düzenli işletilmesine vesile olmaktadır. Bu anlamda yapıcı eleştirilere her zaman açık olduğumuzu belirtmek istiyorum. Çöpte elbette bir koku olacak bunu engellemeniz mümkün değildir. Ancak belli dönemlerde özellikle sıkıştırma ve üzerine toprak serilme işi planlı ve disiplinli bir şekilde yapılmadığı takdirde koku etrafı rahatsız edecek noktaya gelmiş olabilir. O zamanlarda kokuyu önlememiz mümkün değil. Almanya gezimizin ardından bahsettiğimiz gibi Fethiye'de Almanya'daki uygulamayı yani yakma sistemi gibi bir tesisin kurulmasını sağlayabilirsek o zaman bu problemler ortadan kalktığı gibi çöpümüzden de enerji üretiriz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber