Kalbinizle aynı yaşta mısınız?

İnsanların 1 yaşından itibaren kalp ve damar yaşının hızla büyümeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Sigara kullananlar, obez çocuklar, sağlıksız beslenenler ve heyecanlı kişiler risk grubunda” dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Nisan 2013 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kalbinizle aynı yaşta mısınız?

ÖZLEM YURTÇU

Kalbimiz sandığımız gibi vücudumuzla aynı hızda yaşlanmıyor. Onu koruma ve kullanma şeklimize de bağlı olarak kalp yaşımız ile vücut yaşımız birbirini tutmayabiliyor. Uzmanlara göre insanların iki türlü yaşı var; biri takvim yaşı, diğeri de damar yaşı. Yeni doğmuş bebeğin hem takvim hem de damar yaşı sıfır. Ama bunlar birlikte ilerlemiyor. Çünkü insan yaşamını yakından ilgilendiren ama uzak durulması gereken çok önemli faktörler, kişiden önce kalbini ve damarlarını yaşlandırıyor.

Sigara 15 yıl yaşlandırıyor

Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr.Bingür Sönmez, “Sigara içen kişiler, takvim yaşından 15 yıl daha yaşlı olduğunu bilmeli” diyor ve devam ediyor: Çünkü sigara, kalp ve damarları 15 yıl birden yaşlandırıyor. Yanlış beslenme de kalbi hızlı yaşlandırır. Sağlıksız beslenme nedeniyle, kalp ve damar sistemi 30 yıl ileri gider. Amerikan Kalp Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre; 10-15 yaşındaki obez çocukların damar yaşının 45 olduğunu saptanmış. Bu nedenle çocuklukta alınan kilolar ileri yaşlarda çok daha tehlikeli. Çünkü bu kilolar daha sonra verilemiyor. Çocuklukta başlayan damar sertliği, orta yaşta başlayan damar sertliğinin hızından çok daha farklı seyrediyor. 7-8 yaşlarındaki bir obez çocuğun kalp ve damar yaşı, takvim yaşının üzerine 30 yıl eklenerek hesaplanıyor. Bu durumda, 8 yaşındaki bir çocuğun kalp yaşı 38. Çünkü obezite nedeniyle damar civarında, damar sertliğinin başlangıcı olan yağlanma başlayabilir.

Anne sütü önemli

İlk bir yaş içerisinde çocukların anne sütü ile beslenmesinin çok önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Sönmez, “Bu dönemde çocukların ileride obezite sorunu yaşamasına neden olan mamalar kesinlikle kullanılmamalı. 2 ile 6-7 yaş arasında çocuklara iyi bir beslenme ve spor alışkanlığı kazandırılmalı. 7-15 yaş arası çocukların fast food beslenme şeklinden kesinlikle uzak tutulması gerekiyor. Çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenen çocuklar, yine genç yaşlardan itibaren spor yaparak hayatını devam ettirdiğinde, 80 yaşında bile golf oynayabilir.

Krizin sessiz olanı tehlikeli

Kalp krizinin hiçbir belirti olmadan birdenbire ortaya çıkmasının en kötüsü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmez, “Olabilecek en kötü senaryo hastada hiçbir şikayetin olmaması. Hastaların yüzde 30'unda 'sessiz iskemi' denilen bu durum oluyor. Bu duruma genellikle şeker hastalarında rastlıyoruz. Şeker hastalığı alarm zincirini bozuyor. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin en önemli belirtileri. Bazı durumlarda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirebilir. Ani başlayan nefes darlığı ve soğuk terleme ile birlikte çarpıntı olabilir. Kalp krizinin belirtileri kişiden kişiye değişir ve bu belirtiler çok karmaşıktır. Bazen son derece deneyimli hekimler bile teşhis koymakta zorlanabilir” dedi.

30'dan sonra kontrol şart

Prof. Dr. Bingür Sönmez'e göre aile geçmişinizde kalp hastası varsa, şişmansanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 30, değilseniz 40 yaşından sonra şu testleri yaptırmanız gerekiyor: Total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), tigliserid ve kan şekeri. Prof. Dr. Sönmez, “Çok çabuk karar veren, hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz (A tipi kişilik) yavaşlayın. A tipi kişilikte kandaki adrenalin çok yükselir, bu da spazma neden olur. Riskinizi azaltmak için daha yumuşak, sakin hareket eden” diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber