Sınavdaki ?Odun nedir?' sorusu fakülteyi karıştırdı

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne alınacak araştırma görevlisi imtihanı öncesi, bir bayan öğrenci sınav gözetmeninin yanına gelerek, ?Odun ve Netrofil nedir?' diye sorar. Sınav gözetmeni soruyu garip bularak öğrenciye, ?O soru sınavda çıkmaz? cevabını verir. Gözetmen araştırma görevlisi, sınav öncesi kendisine yöneltilen soruyu soru kağıdında görünce çok şaşırır ve okul yönetimine bir dilekçeyle başvurur: ?Sınavda usulsüzlük yapıldı. Sorular sızdırılmış.? Araştırma görevlisinin iddiasını sınava giren bir öğrenci de teyit eder: ?İki öğrencinin sınav öncesi soruları tartıştıklarını duydum." Okul yönetimi ise delillerin yetersiz olduğunu ve soruşturma sonucunda jürinin değil, gözetmenin ve öğrencilerin başının ağrıyacağını savunuyor. Soruları aldığı iddia edilen iki öğrenci de sınavda başarı sağlayamadı, ancak bir öğrencinin dilekçesinde adı geçen G.T. imtihanı kazanarak araştırma görevlisi oldu.

Üniversiteyi karıştıran olay, bir kalemde alınacak 300 araştırma görevlisiyle ilgili imtihanda yaşandı. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne 5 kişilik araştırma görevlisi kontenjanına 100'den fazla aday başvurdu. Sınav jürisinde Fakülte Dekanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Anar, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayri Duman, Kastamonu Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sevil Pehlivan ve Prof. Dr. Güven Uraz yer aldı. İmtihanda her jüri üyesi 2 soru sordu. Ancak sınav öncesi 6 sorudan 2'sinin bazı öğrencilere sızdırıldığı iddia edildi. İddiayı bir gözetmen ile sınava giren bir öğrenci dile getirdi. Aynı zamanda araştırma görevlisi de olan sınav gözetmenine göre, bilim sınavı günü bir bayan öğrenci, kendisine gelerek ?Odun ve nötrofil nedir?? diye sordu. Öğrenciye ?O sorular sınavda çıkmaz.' cevabını veren gözetmen, soruların sınav kağıdında yer aldığını görünce şaşkınlığa uğradı. Sınavda usulsüzlük olduğunu söyleyen gözetmen, sınav öncesi soruların sızdırıldığını iddia etti. ?Soru sızdırıldı' iddiası sınava giren adaylar arasında infiale sebep oldu. Bir öğrenci olayı dilekçesinde şöyle anlattı: ?Sınavı beklerken iki bayanın konuştukları ilgimi çekti. Konuşmada geçen iki sorunun, sınavda sorulan 5. ve 6. sorularla bire bir aynı olduğunu anlayınca hayal kırıklığına uğradım.? Şikayet dilekçesi veren öğrenciler ile araştırma görevlisinin iddiasına göre, sınavda çıkacak iki soru Ö.Ç., Ö.Ö. ve B.Ç. isimli öğrencilere verildi.

Dilekçeleri doğrulayan fakülte yönetimi, faturayı şikayetçi öğrenci ve araştırma görevlisine kesmeye hazırlanıyor. İddiaları dekanlık ve hukuk müşavirliğinin soruşturacağını kaydeden Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Güneş Tanır, ?Soruşturma sonunda jüri üyeleri değil, öğrenciler ve araştırma görevlisi güme gidecek.? dedi. Tanır'a göre iddialar ?sokak dedikodusu'. Çünkü sınav soruları imtihandan 1,5 saat önce hazırlandı. Sorular hakkında öğrencilerin birbirleri arasında yorum yaptıklarını, sınavdan önce de asistana sorduklarını kaydeden Tanır, ?Asistan da ?bu soru çıkmaz' demiş. Sınavda da benzer soru çıkmış. Jüri üyeleri değişince bu dedikodular yayıldı.? dedi. ?Delil olmadan birilerini suçlayamazsınız. Bunlar 30 senelik profesör. Akıllarını mı yitirdiler ki soru versinler?? diyen Tanır, öğrenciler ve gözetmenin dilekçelerinde ismi geçenlerin sınavı kazanamadığını da söyledi. Dekanlığa dilekçe veren bazı öğretim üyeleri ise Tanır'la aynı fikirde değil. Bazı öğretim üyeleri soruların kadrolaşma amacıyla sızdırıldığını öne sürüyor.

Fatura şikayetçilere kesilecek

Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü'ne alınacak araştırma görevlileri için açılan sınav öncesi soruların sızdırıldığı iddia edildi. İddiaları doğrulayan fakülte yönetimi, faturayı şikayetçi öğrenci ve araştırma görevlisine kesmeye hazırlanıyor. Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Güneş Tanır, ?Soruşturma sonunda jüri üyeleri değil, öğrenciler ve araştırma görevlisi güme gidecek.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber