Gaziantep'te mağara turizmi başlıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı tarafından yürütülen sokak sağlıklaştırma projeleri çerçevesinde kentin tarihi ve kültürel yapıları bir bir ortaya çıkıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2013 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gaziantep'te mağara turizmi başlıyor

Bu bağlamda birçok tarihi Antep evinin altından çıkan mağaraların sayısının her geçen gün daha da arttığını, hedeflerinin Gaziantep'te yeni bir turizm kavramı oluşturmak olduğunu ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Sezer Cihan, bu kavramın 'Mağara Turizmi' olduğunu söyledi.

Gaziantep'in üstü kadar altının da zengin bir kültür varlığına sahip olduğunu vurgulayan Cihan, "Şimdi şehirdeki tüm mağaraları ölçüyoruz. Obruk Mağara Grubu ile tüm yeraltındaki mağaraları ölçüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir su şebekesi Gaziantep'te var. Tamamı taşlardan yapılan bir su şebekesi. Buna livas deniliyor. Bu livaslar birbirine bağlı ve bu sistem sayesinde şehrin dışından gelen sular bütün evlere dağılıyor. Ev halkı tüm su ihtiyaçlarını bu kanallardan karşılıyordu. Şimdi biz hem bu kanalları hem de mağaraları ölçüyoruz. Bunların nerede kesintiye uğradıklarını buluyoruz ve haritaya işliyoruz, belgeliyoruz" dedi.

Kentin birçok tarihi ve kültürel alanını turizme kazandırdıklarına işaret eden Sezer Cihan, amaçlarının yerin altındaki zenginlikleri de ortaya çıkarıp, restorasyon yapıp, ileriye dönük bir mağara turizm oluşturmak olduğunu kaydetti.

Tarihi ve kültürel değerleri koruma adına Türkiye'de birçok şehre örnek olan Gaziantep'in bundan sonra da tarih kentleri koruma adına birçok çalışma ve projeler yapacağını aktaran Cihan, ÇEKÜL'ün koordinasyonunda Gaziantep'te bir eğitim ve kültür merkezi açtıklarını ifade etti.

Bu merkezin tamamen tarihi, kültürel mirasın korunması, yaşatılması belgelendirilmesi ve başka yerlerde tanıtılması adına hizmet vereceğini kaydeden Cihan, "Biz biliyoruz ki tarihini ve kültürünü bilen bir topluluk geleceğe daha güvenli ve sağlıklı bakar. Biz geçmişimizi bildiğimiz ölçüde geleceğimizi sağlıklı bir şekilde inşa edebiliriz. Daha güçlü Türkiye için, daha başarılı bir toplum için elimizdeki varlıklarımızla daha sağlıklı projeler yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Geçmişte Antep evleri yapılıyorken temellerinin oyularak yapıldığını ve bu oyulan kayaların birer soğuk hava deposu olarak kullanıldığını aktaran Sezer Cihan, kesme taşlardan yapılan Antep evlerinin yazın serin, kışın ise sıcak bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Cihan, bu çalışmalar çerçevesinde iki katlı mağarada Türkiye'nin 4'cü oyuncak müzesini yaptıklarını, Türkiye'nin ilk tarih mağara müzesini Gaziantep'te açmak için çalışmalarının da sürdüğünü ve tarihi Tütün Han ile Kaleoğlu Mağarası'nın bugün mağara turizmine hizmet sunulduğunun bilgisini verdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber