İstanbul'a doğalgaz kazığı

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dağıtım şirketleri doğalgaza zam yapılması için onay beklerken, İstanbul, Ankara ve İzmitliler halen doğu illerinden yüzde 15 daha fazla fatura ödüyor. Bu farkı İGDAŞ'ın hizmet bedeli adı altında aldığı kâr oranının yüksek olması yaratıyor. Ancak İGDAŞ kâr marjını yüzde 10 artırmak istiyor.

Cebimizi yakan çifte standart

Kayserili, İstanbullu'ya göre doğalgazın metreküpünü 30 YTL daha ucuza kullanıyor. Ama şirketler yine zam istiyor. İGDAŞ başta olmak üzere 4.5 milyon aboneye gaz veren dağıtım şirketlerinin zam talebini EPDK bugün gündemine alacak..

Türkiye yeni yıla doğalgazda zam tartışmaları ile giriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, kapısına 'zam istiyoruz' diye gelen İstanbul, Ankara, İzmit, Bursa, Eskişehir, Adapazarı ve Bahçeşehir'deki dağıtım şirketlerinin taleplerini bugünden itibaren görüşmeye başlayacak. Bu da zaten doğalgaz ile yeni tanışan illerden metreküpünü 60-70 bin lira yani 7 Yeni Kuruş'tan kullanan yaklaşık 4.5 milyon abonenin doğalgaz faturalarının kabarması demek.

5 SENTİ AŞACAK
Doğalgazı yeni kullanan illerde kâr marjı olarak ifade edilen birim hizmet amortisman bedeli 1 ile 2 sent arasında seyrederken söz konusu illerin 4 sent düzeyinde olan bu rakamı daha da yukarıya çekmek istemesi vatandaşlar arasında tepkiye neden oluyor. EPDK'nın da kararını verirken bu eleştirileri dikkate alacağı tahmin ediliyor. Edinilen bilgiye göre, yıllardır İstanbul'da gaz dağıtımını üstlenen İGDAŞ, kurumun karşına brim hizmet bedelinde yüzde 14'lük bir artış ile gidiyor. Bu da her bir metreküp gaz için tüketiciden 63 bin lira alan İGDAŞ'ın, bu rakamı 70 bin liraya çıkarmak istemesi demek. Bir hanenin ayda 400 metreküp doğalgaz kullandığından hareket edilirse, bunun faturaya yansımasının en az yüzde 1 düzeyinde olduğu görülüyor. Bu arada İGDAŞ sanayi abonelerine yönelik uygulanan yaklaşık 10 bin liralık taşıma bedelinde ise yüzde 40'lık bir artış istiyor. Yaklaşık 3 milyon abonesi olan İGDAŞ'ın bu talebi kabul edilirse abone başına kâr marjı olarak da ifade edilen birim hizmet amortisman bedeli 4.6 sentten 5.1 sente çıkmış olacak. Oysa bu yıl doğalgaz kullanmaya başlayan Konya, Kayseri, Erzurum gibi illerde abone başına kâr 1 sentin bile altında seyrediyor. Yani halen İstanbullular kullandıkları her bir metreküp doğalgaz için bu illerden 4-5 sent daha fazla para veriyorlar. Üstelik EPDK'nın ihalesini yaptığı ve halen inşaatı süren İzmir, Denizli ve Kahramaraş'ta ise dağıtımı üstlenen şirketler tam sekiz yıl boyunca abonelerden birim hizmet bedeli diye herhangi bir para alınmayacak. Bu da gösteriyor ki serbest piyasa şartlarında yapılan ihalelerle sisteme dahil olan aboneler İstanbul, Ankara, İzmit, Adapazarı, Bahçeşehir bölgelerinden çok daha ucuza doğalgaz kullanacaklar.

BU FARK NİYE VAR?
İstanbul Ankara, İzmit, Bahçeşehir ve Adapazarı'nda oturanlar bir metreküp doğalaza 490 ile 507 bin TL yani 49 ile 50 kuruş arasında fazla para ödüyorlar. Oysa aynı gaz için Kayseri, Erzurum ve Konyalılar 42, 43 kuruş veriyor. Kuruş bazında bu rakamlar çok düşük görünebilir. Ancak normal bir ailenin ayda 400 metreküp gaz kullandığından hareket edildiğinde Ankara ve İstanbul'da oturanların aylık doğalgaz faturası 200 milyon TL yani 200 YTL'yi bulurken, Konya ve Kayserililer 170 milyon lira gibi bir bedel ödüyor. Yani arada yüzde 17'lik bir fark bulunuyor. İşte vatandaşın isyanı da bu noktada ortaya çıkıyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber