Ticari kredi faiz oranları düşecek

Başbakan Yardımcısı Babacan, ticari kredi faiz oranlarını düşürecek çalışma yapıldığını açıkladı. G-20 toplantılarında genel havaya bakacaklarını söyleyen Babacan, kısa süre içinde ticari kredi faizlerini aşağı çekecek tedbirleri açıklayacaklarını belirtti.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Nisan 2013 07:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

VARLIK BARIŞINDAN SONRA İKİNCİ ADIM TİCARİ KREDİLERDE GELİYOR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye yatırım haftası nedeniyle gittiği ABD'den yurt dışında parası olan özel sektöre 'varlık barışı'ndan sonra ikinci müjdeyi ticari kredi faizleriyle ilgili verdi. Babacan “BDDK ve Merkez Bankası, ticari krediler üzerindeki yükü hafifletmek için çalışıyor. G-20 toplantılarında havaya bakacağız. Türkiye'ye döndükten sonra kurumların çalışmasına bağlı olarak ticari kredilerdeki yükü hafifletmeye yönelik tedbirleri en kısa sürede açıklarız” dedi. Başbakan Yardımcısı Babacan'la birlikte geçen hafta ABD'de de üç günde üç şehirde bulunduk. Türkiye'deki yatırım ortamını anlatmak için New York, Atlanta ve Washington'u ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Babacan'la son durak Washington'da sohbet ettik. Babacan, Washington'da G-20 toplantılarına, ardından da IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılacak. Bu toplantılar öncesi yaptığımız sohbetin ana konularının başında Merkez Bankası'nın hafta içinde yaptığı faiz indirimi geldi.

'Yeni faiz hayırlı olsun'

Bu konu hakkındaki görüşleri sorulan Babacan, polemiğe girmeden “Hayırlı olsun” dedi ve ekledi: “Merkez Bankası bütün verileri inceliyor. Kendisi ayrıca veri topluyor. Enf-lasyon verisi de topluyor. Sermaye akımlarına, kur hareketlerine bakıyor. Genel aktiviteye, güven endeksine bakıyor. Herkesin önerilerini dinliyor. Kulakları açık, algıları açık. Bütün bunlardan sonra kararını açıklıyor. Öte yandan G-20'deki ülkelere baktığımızda Merkez Bankası politika faizi en düşük ülkeler arasında. Brezilya, Hindistan gibi ülkelerin hepsi daha yüksek, belli miktarda sermaye girişini canlı tutabilmek için. Ama enflasyon riskini de düşünmek gerek.”

Kısa sürede adım atılacak

Üretim, yatırım ve ihracat için kredi maliyetlerinin düşük olması gerektiğini düşündüğünü belirten Babacan, sanayiciye müjdeyi de verdi. Babacan, şunları söyledi: “Büyüme nereden gelecek? Vatandaş bankadan kredi çekip onu harcıyor ve öyle büyüyorsak cari açığımız artıyor. Yatırımın ise önü sonuna kadar açık. Kredi faizleri konusunda ise bazı aksiyonlar olabilir demiştik. Bu konuda BDDK ile Merkez Bankası çalışıyor. Ek makro ihtiyati tedbirlerle ne olabilir diye bakıyorlar. Bunun olması için ilk yarının bitmesini beklemeyiz. G-20'deki genel beklentileri anlayalım ondan sonra karar alırız.”

Varlık barışı Türkiye'nin dış borcunu azaltacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, varlık barışının Türkiye'nin dış borcunu azaltacağını söyledi. Varlık barışının detayları üzerinde çalışıldığını belirten Babacan “Buna Başbakan, Maliye Bakanı ve ben karar verdik. Dış borcumuz fazla görünüyor. Böyle olunca bir kere daha varlık barışı yapmanın iyi olacağı değerlendirmesinde bulunduk. Şirketlerimiz offshore'dan kredi kullanıyorlardı. Bunun sebebi vergiydi, bunları düzenledik. Böylece Türk bankalarının offshore'larından kredi kullanmalarına gerek kalmadı. Çünkü bu durum kırılganlık alanı olarak oluşuyordu. Öte yandan vatandaşlarımızın yurt dışında ciddi miktarda birikimleri var. Buna rağmen Türk şirketleri yurt dışında borçlu görünüyor. Halbuki biz biliyoruz ki bu aslında kendi parası. Kendi parasını bir şekilde kredi olarak kullanıyor. Vergi yönetmek için ya da başka sebeplerle. Hatta şirketler dışarıdan o kadar ciddi kredi çekiyorlar ki şirketin bilançosuna bakıyorsunuz, böyle bir krediyi nasıl kullanıyor, kim, nasıl veriyor anlamak mümkün değil. Demek ki kendi varlığı var ki bunu teminat olarak gösteriyor. Varlık barışı, Türkiye'nin dış borçluluğunu azaltacak” dedi.

Anketlere göre yüzde 49.8'i geçtik

İKİ yerel, iki genel seçim ve iki referandum gördüklerini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014 yılındaki yerel seçim ile Cumhurbaşkanlığı seçimde kesinlikle popülist bir politika içinde olmayacaklarını söyledi. Babacan “Önümüzdeki üç seçim döneminde de çizgimiz neyse aynen koruyacağız. Fırsatçı yaklaşımlara da halk prim vermez. 10 yıldır yapmadığımız şeyi şimdi niye yapalım” dedi. Babacan “Çözüm süreci konusunda kamuoyu desteği gerçekten çok çok iyi. Birkaç yerden sağlam kamuoyu yoklamaları yaptırıyoruz. Bugüne kadar bizim aldığımız en yüksek oy yüzde 49.8. Kamuoyu yoklamalarında şimdi bir seçim olsa, bu oyun da üstünde bir oy gözüküyor” diye konuştu.

Türkiye G-20'nin troykasına giriyor

Babacan, Washington'da dün başlayan G-20 toplantısı öncesinde de şu değerlendirmelerde bulundu: “Biz Aralık 2014'te G-20'de dönem başkanı olacağız. Bu yıl kasım ya da aralıkta troyka olacak. Troykada Rusya ve Avustralya ile birlikte Türkiye bulunacak. Yani bu yıl troykaya gireceğiz, önümüzdeki yıl başkan olacağız. 2016 yılı başkanlığı için ise Çin ve Japonya aday.”

Can eriği ABD'ye ihracata can katar

BABACAN'LA birlikte Washington'da temaslarda bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin en hızlı büyüyen 25 şirketini Harvard'a getirip, yatırım yapmak isteyen ABD'lilere tanıttıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu “Şimdi de en hızlı büyüyen 100 şirketi seçeceğiz” dedi. ABD temasında Georgia Eyaleti'nin Valisi Nathan Deal'le de görüştüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, Deal'in Ankara ziyareti sırasında yediği can eriğini çok beğendiğini belirterek, “Siz bu meyveyi ABD'ye satsanız, ihracatınız önemli ölçüde artar demişti. Bu ziyaretimizde de sürpriz yapmak için yanımızda getirdik. Bozulmasın diye buz kabına koymuştuk. Ama açtığımızda mosmor olmuş. Tabii ki vermedik. Tekrar göndereceğiz” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber