Öğretmenin değeri bilinmeli

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarımız hâlâ üstten alta ve kontrol edilen, kumanda yöntemiyle, tamamen ?çıktı' ve ?sonuç' üzerine hedef yapan bir sistemle çalışmaktadırlar. 1900'lü yıllarda ABD'nin fabrikalarında görülen bu mantığın okullarımızda hissettirilmesi çok trajik bir durumdur.

Milli Eğitim Sistemimiz her siyasi dalgalanma sonucunda, farklı anlayıştaki yöneticilerin şekillendirme ve yönlendirme gayretleri sonucunda, yazboz tahtasına dönmüş, okul müdürü ve milli eğitim müdürlerinin yarıya yakınına işlerini bıraktırarak tam bir kaosa ve istikrarsızlığa yol açılmaktadır.

Sonuç; diplomalı işsizler, anadilini dahi konuşamayan üniversite öğrencileri, limon satan, kendi öğrencisine özel ders verip para kazanan öğretmenler, sorgulamayan, duyarsız, toplumbilimden habersiz öğrenciler, maddi durumunun yetersizliği nedeniyle çocuklarını okutamayan veliler vs...

Eğitimin en önemli ögesi olan öğretmenlerin mesleki ve toplumsal konumları, çok farklı bir gözle yeniden ele alınmalı ve geliştirilmelidir. Öğretmenlerin itibarları arttırılmalıdır. Özellikle siyasi iktidarların öğretmene göstereceği saygı, kamuoyunu da etkileyecektir. ?Kolay meslek, tatili bol, yarım gün yatıyorlar? gibi nitelemeler bu mesleği baltalamaktadır.

Öğretmenlerin bütün problemlerinin (mesleki gelişim, toplumsal gelişim, maaş, sınıf ortamı vb.) iyileştirilmemesi halinde, zamanla ne bu mesleğe istekli çıkar, ne de hali hazırda görev yapan öğretmenlerin bu meslekten haz almaları beklenir. İlk fırsatta meslekten ayrılmanın yollarını ararlar.

Ufuk Coşkun (Öğretmen-Sen İstanbul İl Temsilcisi)

serbest kürsü/türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber