Kapıkule'de çalışanların üçte biri tutuklandı.

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kapıkule'de çalışanların üçte biri tutuklandı. Gümrükte en çok Bulgar kadınların tacize uğradığı belirlendi.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile Edirne Emniyet Müdürlüğü'nün yürüttüğü rüşvet operasyonu kapsamında Kapıkule'de görev yapan gümrükçü ve polislerin üçte biri tutuklandı.

Yetkililer, Türkiye'de yürütülen rüşvet soruşturmalarında bu güne kadar 71 kişiyle en çok tutuklamanın Kapıkule operasyonunda olduğunu söylediler.

Türkiye'nin en büyük karayolu gümrük kapısı Kapıkule'de görevli gümrükçü ve polis memurlarına yönelik rüşvet operasyonu acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kapıkule'de görevli gümrükçü ve polislerin yarısının rüşvet suçlaması ile tutuklanması olayın boyutunuda gözler önüne serdi. Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'nün Kapıkule Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü'nde gümrük muayene, gümrük muhafaza ve işlem memuru olarak görev yapan 150 kişiden 52'si tutuklandı. Kapıkule'de pasaport polisi olarak görev yapan ortalama 50 memurdan da 19'u tutuklanarak cezaevine konuldu.

ARANAN BİR GÜMRÜKÇÜ GELDİ

Kapıkule rüşvet oparasyonu kapsamında aranan gümrük muayene memuru Eylem Kaya da bugün savcılığa gelerek teslim oldu. Savcılıktaki sorgusunun ardından Asliye Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Kaya tutuklanarak Edirne Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Operasyon kapsamında bugüne kadar 19'u polis, 52'si gümrükçü olmak üzere toplam 71 kişi tutuklanmış oldu. Daha önce free-shop operasyonu kapsamında ise 35 kişi tutuklanmıştı. Savcılık halen gümrükçü Ergül Akyüz'ün aranmasına devam edildiğini açıkladı.

İHBARCILAR TANIK OLACAK

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri soruşturmanın irtikap kapsamında yürütüldüğünü hatırlatarak, bu nedenle daha önce gümrükçü ya da polislere para verenlerin tanık olarak ifade verebileceğini söyledi. Savcılık yetkilileri, hukuksal olarak rüşvet verenler hakkında soruşturma olmayacağını ve ihbarcıların kendilerine başvurmaları durumunda tanık statüsünde olacağını kaydettiler.

TEBRİK MESAJLARI YAĞIYOR

Kapıkule rüşvet operasyonunu yöneten Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya her gün elektronik posta, telgraf ve faks yolu ile yüzlerce tebrik mesajı geliyor. Türkiye'nin değişik kentlerinden gelen mesajlarda Emniyet Müdürü Avcı kutlanarak, kendi bölgelerine atanması için taleplerde yer alıyor.

ÖZEL ZİYARET GÜNÜ VERİLDİ

Kapıkule rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan 71 kişinin ziyaretçilerin fazla olmnası nedeniyle Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından özel bir gün belirlendi. Savcılık cezaevinde kalan diğer hükümlü ve tutuklular ile gümrükçülerin ziyaret gününü ayırdı. Yetkililer, yoğunluk olduğunu ve bu nedenle böyle bir karar alındığını açıkladı.

GÜMRÜKTE EN MAĞDURU BULGAR KADINLARI

Bulgar basınında çıkan haberlere göre Kapıkule'de Türk gümrük yetkililerinin seks tekliflerinden en çok Bulgar kadınlar mağdur olmuş.Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki skandalın yankıları, sınırın öte yanı Bulgaristan'da da sürüyor. Bulgar basınında, Kapıkule'de Türk gümrük memurlarının rüşvet aldığı ve gümrükten geçmek isteyenlerle cinsel ilişkiye girdiği belirtilirken, Kapıkule'de Türk gümrük yetkililerinin seks tekliflerinden en çok Bulgar kadınların mağdur olduğu bildirildi.

Çıkan haberlerde ceza ödememek ya da uzun kuyruklarda beklememek için Türk gümrük memurlarının Bulgar kadınlara cinsel ilişki teklif ettiği iddia edildi.

Türk basınına da yanısıyan gümrükte cinsel ilişki skandalına değinen Bulgar basını, video kamera kayıtlarına göre gümrük memurlarının gümrük kabinlerinde, araçlarda ve hatta kontrol noktalarının tuvaletlerinde bile kadınlarla cinsel ilişkiye girdiğini belirtti.

Öte yandan Bulgar gazeteleri, 5 günlük bloğun ardından Kapıkule'nin salı sabahı açaldığını belirtti.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber