Öğrenciler haciz kıskacında

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2005 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenim kredisi ve katkı kredisi borçlarını ödeyemedikleri için haklarında icra takibi başlatılan 255 bin üniversite mezununun haciz kıskacı sürüyor.
İcra işlemlerinde YURT-KUR, bu zamana kadar ana parayı ödeyenlerin dışında faizler için de icra işlemi başlattı.

BASK Genel Başkanı Gürkan Avcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, kredi borçlarının affedilmesi talebinde bulundu. Öğrenim ve katkı kredisi toplam borç miktarının faizi ile birlikte 81 trilyon lira olduğunu belirten Avcı, "Bu para hemen hemen IMF borçlarına ödediğimiz günlük faizin karşılığına denk gelmektedir. İş bulamadıkları için borçlarını ödeyemeyen bu gençlerin borçlarının ya 10 yıl ertelenmesi, ya da affedilmesi gerekir" teklifinde bulundu.

Öğrencilerden paraların tahsilinde uygulanan yöntemi de eleştiren Avcı, öğrencilerin aldıkları kredinin geri ödemesinin 2 yıl sonra başlamasının ve ödeme süresinin 2 yılla sınırlı olmasının ülke gerçekleriyle örtüşmediğini savundu. Avcı geri ödemelerle ilgili olarak da şu açıklamada bulundu:

"Türkiye İş Kurumu'nun verilerine göre, şu an ülkemizde üniversite mezunu işsiz oranı 2.5 milyonu çoktan geçmiştir. Ülkemizde gençlerin üniversiteyi bitirir bitirmez iş bulması mümkün değildir. Devlet, milyon dolarları hortumcuların, tefecilerin, banka batıranların açtığı delikleri kapamak için kullanırken, parasızlıktan dolayı borcunu ödeyemeyen fakir halk çocuklarının kredi borçlarını haciz yoluyla, korkutarak alma yoluna gitmemelidir. Anne babalar binbir zorluk ve sıkıntıya katlanarak çocuklarını üniversiteye göndererek, çocuklarının bir iş sahibi olduklarını görmeyi beklerken, eve gelen haciz memurlarıyla adeta dünyaları yıkılmıştır. İşsizlikten, parasızlıktan dolayı bunalmış, adeta hayata küsmüş gençlerimiz ve aileleri haciz kıskacından kurtarılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber