Meclis Başkanı Çiçek, kutlamaları kabul etti/ Video

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin açılışının 93. yıldönümü dolayısıyla kutlamaları kabul etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2013 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Tören Salonu'ndaki kutlama, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Çiçek tebrikleri kabul etti. Kabul törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, yüksek yargı mensupları, milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk ile diğer protokol üyeleri katıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çözüm sürecini herkesin iyi değerlendirip, çözüme katkı anlamında ne düşünüyorsa onu ortaya koyması gerektiğini belirterek, ''Demokrasi buna imkan verir, fırsat verir. Bunları Meclis'te veya dışarıda olumlu bir yönde değerlendirip katkı vererek çözmemiz gerekir'' dedi.

TBMM'nin açılışının 93. yıl dönümü dolayısıyla Meclis Tören Salonu'nda tebrikleri kabul eden Çiçek, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cemil Çiçek, 23 Nisan'ın çok önemli ve tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, iki bayramın birlikte kutlandığını söyledi. Türk milletinin, 23 Nisan 1920'de varlığına, bağımsızlığına ve bütünlüğüne karşı sürdürülmeye çalışılan işgale karşı tüm dünyaya örnek olacak bağımsızlık mücadelesi verdiğini dile getiren Çiçek, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları olarak nelere sahipsek, hangi imkanları kullanıyorsak bunların hepsinin temelinde o gün verilen mücadelenin katkısı vardır" diye konuştu.

Herkesin başta Aziz Atatürk olmak üzere Birinci Meclis'in milletvekillerine ve bu mücadeleye destek verenlere borcu olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:

"Onun için her geçen gün coşkuyla kutlamak, bir manada hakkı teslim etmektir. Bu bayramı biraz daha coşkulu kutlamamızın sebebi çevremizde olup bitenlerdir. Eğer bugün Türkiye, tüm çevresindeki olumsuzluklara rağmen bir barış ve istikrar ülkesi olarak varlığını sürdürüyor, kalkınma çabalarını sürekli hale getiriyorsa, bu, o gün atılan adımların sonunda elde ettiğimiz kazanımların sonucudur. Şimdi bunun kıymetini daha iyi anlıyoruz, daha çok anlamalıyız. Bu coşku, bu anlamı ifade ediyorsa hepimizin bundan kıvanç duyması gerekir."

Çiçek, 23 Nisan'ın aynı zamanda Türk çocuklarına ve tüm dünya çocuklarına armağan edildiğini anımsatarak, bunun gururunun da ayrıca yaşanması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin, tek çocuk bayramı olan ülke olduğunu dile getiren Çiçek, "Çocuklar bizim geleceğimiz. Onlara ne kadar önem verir, ne kadar iyi eğitir, ne kadar donanımlı hale getirirsek geleceğimiz de o kadar teminat altında demektir. Çünkü uluslararası rekabette dünya devletleri arasındaki sıralamada yerimizi tayin edecek, daha ileriye noktaya taşıyacak olan çocuklarımız, gençlerimizdir" dedi.

-"Türkiye kendi gücüyle, kendi insanıyla sorunu çözecek"-

Cemil Çiçek, "Çözüm süreci önemli bir aşamaya geldi. Böyle anlamlı bir günde sürece yönelik mesajınız olur mu-" sorusunu yanıtlarken, Türkiye'nin terör sorunuyla yarım yüzyıldır uğraştığını belirtti.

Bu süreçte nelerin kaybedildiğini hesaba dökmenin mümkün olmadığını ifade eden Çiçek, kaybedilen insan sayısının 40 binin üzerinde olduğunu, ekonomik ve sosyal yaralar meydana geldiğini söyledi.

Sorunu çözeceklerini vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:

"Çözmek için geçmişten beri görev alan hükümetler elinden gelen çabayı gösterdi, Anayasa'daki olağan yollarla sorunu çözmeye çalıştı, olmadı. Olağanüstü yönetim şekilleriyle çeyrek asır bu belanın üstesinden gelmeye çalıştı. Sonuçta yine bugünkü can yakıcı sorun varlığını sürdürmeye devam ediyor. Demek ki edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak, aynı yol ve yöntemle bu sorunu çözme imkanı olmadığını görmemiz gerek.

İkincisi çevremizde ciddi otorite boşlukları, siyasi boşluklar var, iç çatışmalar var. Bunlar hem bölücü terör örgütüne hem başka terör örgütlerine önemli imkan sağlıyor. Bunları da hesaba kattığımızda Türkiye, bu sorunu ne kadar erken çözebilirse o nispette beladan Türkiye'yi uzak tutmuş olacaktır. Bunu da kendi gücüyle kendi imkanlarıyla, kendi insanlarıyla çözecek. Herkesin bu süreci iyi değerlendirip ne düşünülüyorsa çözüme katkı anlamında, onu ortaya koyması lazım. Demokrasi buna imkan verir, fırsat verir. Bunları Meclis'te veya dışarıda olumlu bir yönde değerlendirip, katkı vererek çözmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Bugün bayram olduğuna göre, inşallah bu sıkıntıları bertaraf etmiş bir ülke, millet olarak gelecek bayramları daha huzur, sükun içinde kutlama imkanı olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber