Başesgioğlu: Eğitim sistemimiz devlete memur yetiştirmek için kurgulanmıştır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2005 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'de milli eğitim sisteminin, devlete memur yetiştirmek üzere kurgulandığını kaydederek, "Ama bugün Türk ekonomisinin daha çok kendi işini yapan, özel girişimciye ihtiyacı vardır. Onun için gerek ortaöğretim gerekse yükseköğretimin özel girişimciyi yetiştirmesi ve ona göre donatması gerekmektedir" dedi.

SSK'nın "e-Borcu Yoktur" projesinin tanıtımı ve uygulamaya konulmasıyla ilgili toplantıda konuşan Başesgioğlu, projeyle işverenlerin, daha önce 15-20 gün içinde aldıkları "borcu yoktur" yazılarını, artık 1 dakika içinde alabildiklerini söyledi.

Türkiye'nin, bu yılki sosyal güvenlik harcamasının tahmini olarak 58 milyar YTL'yi bulacağını, bunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranının ise yüzde 12.1 olduğunu bildiren Başesgioğlu, "Bu paranın yaklaşık üçte ikisini katılımcılardan alıyoruz. Kalanını Hazine transferi suretiyle karşılıyoruz. Buradaki herhangi bir indirimin günün sonunda SSK'nın kaybı olarak önümüze çıkacağını bilmemiz lazım" dedi.

Tarım istihdamında çok büyük bir çözülme olduğuna işaret eden Başesgioğlu, "Kırsaldan kentlere gelen niteliksiz işgücüne iş bulma konusunda zorluğumuz var. Bu zorluk önümüzdeki süreçte devam edecek. Çünkü tarım istihdamındaki çözülme devam ediyor. Özellikle AB sürecindeki en büyük zorluklardan birinin bu olacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

Tasarının görüşülmesi sırasında, taksit süresinin artırılmasının, borçlulara kolaylık sağlayacağının dile getirildiğini anlatan Başesgioğlu, "Tasarıyı, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşeceğiz. Ama Genel Kurul'un gündemi biraz yüklü olduğu için, bayramdan önce çıkma ihtimali zayıf. Ama yeni yılın ilk oturumlarında TBMM Genel Kurulu'ndan geçirmeyi hedefliyoruz. Biran önce geçmesinde fayda var, çünkü epeydir herkes bir beklenti içinde" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber