Savcının 'Aşkın' avı: Eleştirenleri tespit için gazeteler didik didik ediliyor

Haber Giriş : 29 Aralık 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın adını ağzına alan yandı. Yeni Türk Ceza Kanunu'nun "Türklüğe Hakaret" suçunu düzenleyen 301'inci Maddesi'nin geleceği tartışılırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konuya ilişkin yaptığı incelemeyi derinleştirdiği öğrenildi.

Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutukluğuna ilişkin yapılan değerlendirmeler üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Anayasal suç işlediler, bunun için devreye girilmesi lazım" çıkışıyla harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Aşkın'ın tutuklandığı temmuz ayına dönüş yaptı. Başbakan ile TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Mustafa Koç arasında başlayan "Aşkın" gerginliği yürütülen telefon trafiği ile tatlıya bağlanırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcığı, 6 ay geriye dönerek, dolaplardaki gazeteleri gün ışığına çıkardı. Edinilen bilgiye göre, başsavcılığın talimatı ile Prof. Dr. Aşkın'ın tutuklandığı tarih olan Temmuz 2005'ten itibaren konuya ilişkin yapılan tüm değerlendirmeler inceleme altına alındı.

Gazeteler araştırılıyor

İnceleme için savcılıkta bir ekip oluşturduğu öğrenilirken, Temmuz ayından bu yana yapılan tüm açıklamaların cümle cümle incelendiği belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, savcılıkça yapılan incelemelerde köşe yazılarından TV programlarına, gazetelerdeki haberlerden yorumlara kadar not alınarak, konuşmaların eleştiri sınırlarında olup olmadığı belirlenmeye çalışılıyor.

Savcılığın yapılan incelemeyi kısa bir süre sonra tamamlayacağı ve hiç zaman kaybetmeden soruşturma başlatacağı öğrenilirken, bu soruşturma sonrasında onlarca isme dava açılacağı kaydediliyor. Hukukçular, başsavcılık tarafından yapılan incelemeyi "Prof. Dr. Aşkın'ın adını alan herkes yandı" şeklinde yorumlarken, eski Türk Ceza Kanunu'ndaki tartışmalı 312'nci maddenin yerini 301'in aldığı görüşünde birleşiyorlar. Başsavcılığın, incelemesine esas aldığı TCK 277. madde 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, TCK 288. madde ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Başsavcılığın yaptığı incelemelerde soruşturmaya geçmesi halinde konuya ilişkin yorum yapanlardan milletvekili olmayanlar doğrudan şüpheli, ardından sanık koltuğuna oturacaklar. Milletvekili olanlar için ise tezkere hazırlanacak TBMM'ye gönderilecek.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber