Başbakan: İşsizliği azaltmada başarı sağlayamadık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2005 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ?Türkiye'nin şüphesiz bir işsizlik sorunu var. Biz geldiğimizden bu yana işsizliği azaltmada çok ciddi bir başarı sağlayamadık. Ama yüzde 10.3'ten 9.7'ye düşürdük? dedi.

Erdoğan, ATV'de yayınlanan ?Siyaset Meydanı? programında, ülkenin çeşitli yerlerinden gelen gençlerin sorularını yanıtladı.

Görme engelli bir gencin, engelliler için 6-7 ay önce bir yasa çıktığını hatırlatarak, ?Bu yasa bugüne kadar neden çıkmadı? diye sorması üzerine Başbakan Erdoğan, yasanın şimdiye kadar çıkmamasının geç kalınmış bir olay olduğunu söyledi.

Şu anda TBMM'de özürlü iki parlamenter bulunduğunu belirten Erdoğan, ?Parlamentoda özürlü vatandaşlarımızın derdini bize her an hissettiren her an duyurabilen arkadaşlarımız olsun istedik. Bunun da faydasını görüyoruz? dedi. Erdoğan, yasanın hazırlanması sürecindeki hızın uygulamada da sağlanması gerektiğini kaydetti.
Bir gencin, yetiştirme yurtlarında sosyal servis uzmanlarının istekli çalışmadığını düşündüğünü belirterek, bu sorunun çözümü için neler yapılacağını sorması üzerine Erdoğan, SHÇEK ile ilgili yeni bir kanun hazırladıklarını ifade ederek, bununla koğuş sistemi yerine villa tipi evler dönemine geçileceğini söyledi.

Bunların azami 12 kişilik konutlar olacağını bildiren Erdoğan, ?Bugüne kadar bu iş ücretle hallolur mantığı vardı. İngiltere seyahatimizde de gördük. Gönüllülük esasıyla çalışma çok büyük neticeler veriyor. Gönüllü anneler, sevgi anneleri olacak. Sevgi anneleri başladı. Bu evleri hızla çoğaltmanın gayreti içindeyiz? diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Ankara'dan idare edilen yurtlar dönemini de yavaş yavaş kapatmaya başladıklarını belirterek, bu görevi il özel idareleri ve belediyelere devretmeye başladıklarını kaydetti.

EĞİTİMDE KALİTENİN ARTIRILMASI

Eğitimdeki kalitenin artırılmasının şu andaki hedefleri olduğunu ve bunun çalışmasını yaptıklarını ifade eden Erdoğan, bütçede bir numaralı sırayı milli eğitime verdiklerini, en fazla yatırımı o alana yaptıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

?Bir an önce oradaki boşlukları dolduralım. Ama takdir edersiniz ki bütün imkanları biz kalkıp bütçede milli eğitime de aktaramayız. Sağlığı, adaleti, emniyeti var, yollarımız, toplu konut, tarım, hayvancılık var. Bunların hepsi bu bütçenin içinden çıkacak. Ama belli bir yol haritası içinde bunu bitireceğiz, bu işi çözeceğiz. Bu konuda kararlıyız. Bu konuda da iyi çalışan bir ekibimiz var.?

Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi üyesi bir gencin daha önce simit sattığını belirterek, ?Biz ailelerimizin ekonomik yükünü taşıyoruz, bu yükü bizim üzerimizden ne zaman alacaksınız?? sorusu üzerine ise Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

?Ben de simit satmaktan geliyorum. Bazıları belki bu simit satmayı onur kaybı olarak görebilir ama ben bunu onur kaybı olarak görmüyorum. Aksine ben bunu özellikle bu arkadaşımızın hayatı tanıması, anlaması olarak görüyorum. Ben simit de sattım, su da sattım, şeker de sattım. Oralardan kazandığım paralarla kitaplarımı aldım. Bu dönemlerden geldim. Tabii çocuklarıma doğrusu böyle bir şeyi yaşatamadım. Yani isterdim ki onlar da yaşasın.
Fakat şimdi ailelere çocukları tarafından bakılması, bu yaşta tabii kabul edilebilir, doğru bir şey değil. Tabii Türkiye'nin şüphesiz bir işsizlik sorunu var. Daha çok artık işyerleri nitelikle iş gücü arıyor, vasıfsız işgücü maalesef artık Türkiye'de kaybolmaya başladı. Biz geldiğimizden bu yana işsizliği azaltmada çok ciddi bir başarı sağlayamadık. Ama yüzde 10.3'ten 9.7'ye düşürdük. Mevsimsel iniş çıkışlar oluyor. Kışın bu oran yükselir, bahar ve yaza doğru azalır. Şu anda işsizlik problem.?

İşsizlik sorunun dünyanın bir çok ülkesinde, AB ülkelerinde de yaşandığına işaret eden Erdoğan, ancak AB ülkelerinin sosyal güvenlik kurumlarının bu noktada güçlü olduğunu, devreye girdiğini ve işsizler oradan aldıkları imkanlarla kendilerini geleceğe biraz daha farklı şekilde taşıyabildiklerini söyledi. Erdoğan, ?Bizim sıkıntımız burada, biz şimdi yeni çıkaracağımız sosyal güvenlik yasalarıyla bunun da önünü açmak istiyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Şu anda Meclis'te ve komisyonlarda görüşülmeye başlandı? dedi.

Erdoğan, Hakkari'den bir öğrencinin, ÖSS sonuçları açıklandığında Hakkari'nin hep sonuncu geldiğini, bunun da öğretmen kadrosu ve ortaöğretim kurumlarının yetersizliğinden kaynaklandığını söylemesi üzerine, atılan adımlar ve hamlelerle bu gidişin değişeceğini ve değiştiğini kaydetti.

Özellikle alan öğretmenleri noktasında sıkıntılar bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, bunun da ister istemez kaliteyi düşürdüğünü söyledi. Erdoğan, ?Ama bunu aşacağız. Sözleşmeli öğretmen yoluyla bunu başarmanın gayreti içindeyiz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber