Memur-Sen'den 2006 bütçesine tepki

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2005 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Adana İl Temsilciliği, hükümetin 2006 bütçesinin kamu çalışanları ve vatandaşa refah ve mutluluk getirecek yapıda olmadığını savundu.
Demirci, bugün sendikada yaptığı toplantıda 2006 yılı bütçesini değerlendirirken, sendika olarak yapılan tüm hizmetlerin insan eksenli olmasını savunduklarını, insanın refah ve mutluluğunu esas almayan çalışmaların yeterli ve başarılı olmayacağını söyledi.

Memur - Sen olarak her zaman doğru yapılan işlerin yanında, yanlışların karşısında olduklarına işaret eden Demirci, göreve geldiğinden bugüne kadar ekonomik büyüme, enflasyondaki düşüş, sınırlı da olsa vergi ve KDV oranlarındaki indirimler, faiz oranlarının aşağı çekilmesi gibi konulardaki olumlu çalışmaları göz ardı etmediklerini, ancak bu gelişmelerin geniş halk kitlelerine yansımadığını belirtti.

Memur zamları ve asgari ücret konusunda da konuşan Demirci, milyonlarca insanı ilgilendiren konularda bütçeye yüzde 5'lik dilimlerle zam konulduğu halde, rantiyeden para kazananlara bütçenin üçte birinin ayrıldığını, vergi artırımında yüzde 23.1'lik hedef belirlenmesinin inandırıcı olmadığını ifade etti.

2006 bütçesindeki gelir-gider oranlarına göre 144.1 milyar YTL gelire karşılık, 157.3 milyar YTL gider olduğunu, bunun da 13.2 milyar YTL bütçe açığının ilk göze çarpan unsur olduğunu, bunun yeni yılda da borçlanmanın devam edeceğini gösterdiğini anlatan Demirci şunları kaydetti:

"Bütçe gelirlerinin yüzde 32.1'i yani 46.3 milyar YTL faize gidecek. İşsizliğin önlenmesi için en önemli görülen yatırıma ayrılan para 12 milyar YTL gibi komik bir rakam. İstihdam sorununun çözümü de özel sektöre bırakılmış demektir. 2005 yılında 106 milyar YTL vergi toplanırken, 2006'da 130 milyar YTL hedeflenmesi, yüzde 23.1'lik artışı beraberinde getirecektir. Dolaylı vergiler dar gelirlinin sırtını yüklenecek. Bu durum insanlar arasındaki gelir adaletsizliğini daha da artıracaktır. Kamu harcamaları 2005'te yüzde 30.8 iken, 2006 bütçesinde 29.2'ye düşecek. 2006 bütçesinde en büyük pay faiz giderlerinden sonra eğitime ayrılmasına rağmen sorunlarımızı çözecek düzeyde değildir. Türkiye tarımına, dünya ile rekabet edecek ve yılda 6 milyar dolar tarım ürününü ithal etmek zorunda kalmak istenmiyorsa, daha fazla kaynak aktarılmalıdır. Sonuç olarak bu bütçe ne kamu çalışanlarına, ne de halkımıza refah ve mutluluk getirecek yapıda değildir. Kağıt üzerinde rakamlarla oynayarak hiçbir şey çözümlenemez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber