Üniversitelerle 'FON' kavgası

Haber Giriş : 01 Ocak 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteler, Başbakan'ın "Üniversiteler proje üretmediği için AB fonları geri gitti" açıklamasına kızgın. Rektörler Başbakan'a danışmanlarının doğru ve sağlıklı bilgi vermediğini iddia ederek, "Başbakan üniversitelere karşı kışkırtılıyor" diyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Üniversiteler proje üretmediği için AB fonları geri gitti" eleştirisi üniversitelerle hükümeti yeniden karşı karşıya getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, AB 6'ncı Çerçeve Programı'na katılan Türk üniversitelerinin kullandığı fon miktarıyla ilgili verdiği rakamlar ile üniversite rektörlerinin verdiği rakamlar birbirini tutmadı. Erdoğan'ın açıklamalarına en sert tepki, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'tan geldi. Akbulut, yanlış ve sağlıksız bulduğu bilgilerden Erdoğan'ın danışmanlarını sorumlu tutarak, "Başbakan üniversitelere karşı kışkırtılıyor" iddiasını ortaya attı. Üniversitelerin ilk eleştirisi Başbakan'ın "Türkiye'ye 200 milyon Euro fon ayrıldı" sözlerine oldu.

TEMBELLİK MI?
Rektör Akbulut, Başbakan'ın açıkladığı 200 milyon Euro'nun bi fon değil aidat olduğunu söyledi. Akbulut'un verdiği bilgilere göre belirlenen bu aidatın da 4 taksitte ödenmesi gerekiyor ve Türkiye henüz bunun üç taksitini ödemiş durumda. Akbulut'un verdiği rakamlara göre, bugüne kadar ödenen aidat miktarı da 200 değil, 165 milyon Euro. Başbakan'ın "200 milyon Euro kaynak geri gitti" sözlerini eleştiren ODTÜ Rektörü Akbulut kullanılmayan paranın yanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Hala proje üretilip fonlardan yararlanmanın mümkün olduğunun altını çizen Akbulut, programın bitiş sürecinin de 2007 yılı olduğuna dikkat çekti. Rektör Akbulut, 3 yıldır hükümetin araştırmacı kadrosu vermediğinden de yakındı. Rektörlerin Erdoğan'a yönelik eleştirileri şöyle:

* Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç: Türkiye'de bütün kurum ve kuruluşlar 293 proje başvurusu yaptı. Gazi Üniversitesi bütün üniversiteleri geride bırakarak en çok desteklenen projeye sahip üniversite oldu. Tembel değiliz.

* Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral: Başarıları sadece 6'ıncı Çerçeve Programına katılımla sınırlamak doğru değil. Türk üniversiteleri yayınladıkları yabancı makalelerle dünya sıralamasında 21'inci oldu.

* Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras: Henüz AB üyesi değiliz. Aday ülke olduğumuz için projeleri AB'ye üye bir ülkenin üniversitesiyle yapmak zorundayız. Bu nedenle bu projelere katılım sınırlı oluyor. Üstelik bu programa ilk kez katılıyoruz. İlk girişte tepe noktasına ulaşmak tabi ki mümkün değil. Türkiye AB üyesi olduğunda proje sayıları da artacaktır.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber