Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla, vergi ve SSK prim oranlarında indirime gidilerek asgari ücretin brüt 350 milyon liranın üzerine çıkarılması sağlanacak.

Haber Giriş : 10 Aralık 2003 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla, vergi ve SSK prim oranlarında indirime gidilerek asgari ücretin brüt 350 milyon liranın üzerine çıkarılması sağlanacak.

Hükümet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, asgari ücreti brüt 350 milyon liranın üzerine çıkaracak çalışma yapıyor. Bu rakamın işverenlere fazla yük getirmemesi için vergi ve SSK prim oranlarında indirime gidilecek. Bu yolla, en düşük ücreti alan işçilere 2004 enflasyon hedefi olan yüzde 12'nin çok üzerinde bir net gelir artışı sağlanacak. İşverenin maliyet artışı ve ekonomiye getirilen yük ise, program hedeflerini ve enflasyon beklentilerini zorlamayacak. Başbakan Erdoğan, önceki gece gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, asgari ücreti yükseltmek için yapılan çalışmaları anlattı.

Başbakan'ın kesin talimatı

Başbakan Erdoğan, 3 Kasım seçimleri öncesi seçim meydanlarında vatandaşın geçim sıkıntısına dikkat çekerken, kendisini izleyenlerle birlikte 'çay-simit' hesabı yapmış ve 'Asgari ücret çay ve simide bile yetmiyor. Bu rakamı insanca yaşamaya yetecek bir düzeye çıkaracağız' diye söz vermişti. AK Parti iktidara geldikten sonra belirlenen son asgari ücretin IMF'nin muhalefeti yüzünden düşük kalmasını içine sindiremeyen Başbakan, bu kanısını da açıkça dile getirmişti.

Ancak Başbakan Erdoğan, önceki günkü toplantıda, işverenlere yük getirmeyecek formüller üzerinde çalışıldığını, taahhütlerinin arkasında olduklarını, seçim meydanlarında verdikleri sözü tutacaklarını söyledi.

İşverene yük gelmemesi için devletin bazı fedakarlıklarda bulunacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, asgari ücretten alınan vergi ve SSK primlerinin düşürüleceğini söyledi. Erdoğan ayrıca, ücrete de yapılacak artış ile bu rakama ulaşılacağını kaydetti. Erdoğan'ın talimatı üzerinde Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bu rakama ulaşma konusunda çıkış yolu aradığı belirtildi. Uzmanlara göre brüt 350 milyon liranın biraz üzerinde olması düşünülen yeni asgari ücret ile işçilerin eline, vergi ve SSK primleri bugünkü gibi kalsa bile, yüzde 15'e yakın daha fazla para geçecek. Bu durumda işverenlere getirilecek yük de fazla zorlanmamış olacak. Bunun üzerine bir de, asgari ücretten alınan vergilerin büyük oranda hafifletilmesi ve SSK priminin düşürülmesi sonucu ortaya çıkan bölüm eklenecek. Sonuçta işçinin eline geçen net artış yüzde 25'leri bulacak ve düşük enflasyon ortamında önemli bir gelir artışına denk düşecek.

Kim ne kadar istiyor

Halen asgari ücret, brüt 306 milyon, net 225 milyon 999 bin lira. Türk-İş, bunun en düşük memur maaşı seviyesinde, yani yaklaşık 450 milyon lira düzeyinde olmasını istiyor. TİSK ise mevcut asgari ücretin işverene maliyetinin 427 milyon lira olduğunu belirterek, ücretler üzerindeki vergi ve sigorta yükünün ağırlığını vurguluyor. TİSK, net rakam telaffuz etmemekle birlikte, enflasyon hedefi olan yüzde 12'yi fazla aşma yanlısı olmadığı mesajı veriyor. Dün toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek toplantısını 17 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirecek.

Öğretmenlere zam müjdesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlerin maaşlarının iyileştirileceğini söyledi. Erdoğan, dün Bakanlar Kurulu Salonu'nda Cumhuriyet'le yaşıt, 1923 doğumlu 20 öğretmeni kabul etti. Başbakan Erdoğan, 'Saygıdeğer öğretmenlerim' diye başladığı konuşmasında, 'Türkiye'nin geleceğini kurdunuz. Bizler hangi makamda olursak olalım, öğretmenlerimizi sevgi ve tebessüm ile anıyor, bizi bu mesleklere getirdikleri için hayırla yad ediyoruz' dedi. Eğitimin hükümetin öncelikleri arasında olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: 'İstiyoruz ki çocuklarımızın önündeki eğitim engelleri kalksın. Ama maalesef şartlar böyle gelişmedi. Çünkü öğretmenlerimiz kirayı ay sonunda nasıl ödeyeceğim, eve akşam ne gıda götüreceğim diye düşünme durumunda kaldılar. Bunu ortadan kaldırma gayretindeyiz.'

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber