Sunta tüccarı hızlı bürokrat! Kim acaba?

Haber Giriş : 10 Ocak 2006 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara bu günlerde üst düzey bir bürokratın kıvrak ticaret zekasıyla işadamlarını bile kıskandıran hikayesiyle çalkalanıyor.

Bürokratımız Sağlık Bakanlığı'nda çalışıyor. Kendisi büyükçe bir ilimizin ?il sağlık müdürü.? Bugünlerde Sağlık Bakanlığı denildiğinde ilk akla kuş gribi gelse de bürokratımızın kıvraklığının griple hatta sağlıkla uzaktan yakından ilgisi yok.

Söz konusu il sağlık müdürümüz hizmet binasının yerini sık sık değiştiriyor. Taşınma işlemi yönetim binasıyla kalmıyor, ek hizmet binaları da aynı akıbete uğruyor. Taşınmalar nedeniyle doğal olarak yeni binalarda sürekli tefrişat ve mefruşat ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Bu taşınma işleri devam ederken, müdürümüzün yardımcısı, Eskişehir'de ticaret yapan kayınbiraderinin Romanya'ya sunta ihraç ettiğini, ancak AB standartlarını kullanmaya başlayan Romanya'nın nem oranı çok yüksek olduğu gerekçesiyle son partide gönderilen suntaları geri çevirdiğini anlatıp dert yanıyor. O anda ticari dehasını konuşturan müdürümüz, nemli suntalara talip olduğunu söylüyor. Kayınbiraderle temas kuruluyor ve müdürümüzün başka bir ildeki kardeşinin şirketi aracılığıyla suntalar kelepir fiyata satın alınıyor.

Suntalar ucuza kapatıldıktan sonra iş dahiyane pazarlama tekniğine geliyor. Taşınmalar sayesinde çok sayıda mobilya firması tanıyan müdürümüz, büyük bir mobilya şirketine, ?Sizden yeni binamız için 4 milyon YTL tutarında mobilya satın alacağız. Ancak bir şartımız var. Siz de bunun karşılığında bir dostumuzun suntalarını alacaksınız? teklifini sunuyor. Firma, iş yokluğunda gelen bu büyük teklife dayanamıyor ve zaten ihtiyacı olacak suntaları satın almayı kabul ediyor.

İyi de, İhale Kanunu var. Öyle her devlet kurumu istediği firmadan mal alabilir mi? Alamaz. İhale açılsa, başka firmalar ihaleye katılıp pişmiş aşa su katabilir. Bizim müdür, bu sorunun da çaresini buluyor. Devlet Malzeme Ofisi ile temasa geçilip, DMO kataloğunda yer almayan mobilya firmasının kataloğa yazılması isteniyor. DMO firmanın adını kataloğa dahil ediyor. Böylece DMO mobilyaları bu firmadan alıp Sağlık Bakanlığı il müdürlüğüne kolayca satıyor. DMO bu işten kendi kârını alıyor. Ama esas kârlı çıkan, ticari dehasını konuşturan bizim müdür oluyor.

?Bütün bunları siz biliyorsunuz da devletin niye haberi olmuyor' diyeceksiniz. Hiç merak etmeyiniz, devletin müfettişleri bürokratın ticari bağlantılarını belgeleriyle tek tek belirlemiş durumda. Bir-iki belge bekleniyor. Onlar da geldiği taktirde rapor tamamlanıp gereğinin yapılması için üst makamlara havale edilecek. Böylece sizler de ticaret zekasını kanıtlamış bürokratımızı tanıma fırsatı bulacaksınız.

erdoğan süzer/bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber