Sağlıkta şiddetin psikolojik analizi

Hemen hemen her gün bir hastaneden şiddet haberi alıyoruz. Hekimler, çalışanlar şiddet esnasında yaralanıyor. Peki hastanede şiddet neden yaşanıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Mayıs 2013 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sağlıkta şiddetin psikolojik analizi

Son zamanlarda en büyük sosyal sorunlarımızdan biri de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve cinayetler. Artık hasta veya yakını gözünü kırpmadan bir çalışanı öldürebilecek kadar kendini kaybedebiliyor. Psikolojik Danışman Serhat Yabancı konuyla ilgili, 'Hasta, her zaman kendini güçsüz yardıma muhtaç hisseder. Hastalığın adı ve ciddiyetinin önemi yoktur. Hasta olmanın psikolojisi hissetmek üzerinedir. Hastaneye gelen kişi, ruhsal veya bedensel ağrıdan dolayı aşırı bir yardım, ilgi ve destek beklerken, gereğinden fazla derecede kendini kötü ve güçsüz hissedebilir. Tıpkı hastaneye yürüyerek gelip, kapıdan içeriye girerken sedye istemesi gibi' dedi.

ŞİDDET HASTA YAKININDAN GELİR

Yabancı şöyle devam etti: Hasta yakını kendini kanıtlamak için süreci hızlandırmak, ister. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin büyük çoğunluğunu hasta yakınları gösterir. Hasta yakını, hastaneye önyargı ile gelir. Zaten devlete bağlı sağlık kuruluşlarının işlerini iyi yapmadıkları konusunda emin olduğu önyargıları vardır. Bu nedenle, en basit bir bekletmeyi önyargısının haklılığına kanıt olarak görür. Hasta yakını, devlet hastanesinde her hakka sahip olduğunu düşünür. Hakkını istemek ile ayrıcalık istemeyi ayırt edemez.

SORUNA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sağlık kurumundaki güvenlik görevlilerine müdahalede gerekirse zor kullanma yetkisi verilmeli

Hasta yakınlarının, çalışanlara işçileri gözüyle bakmamaları sağlanmalıdır.

Hastaya hastanede asistan sistemi ile yardımcı olunmalı.

Çalışanın hastayı anladığını yansıtması gerekir.

Çalışanın iş yükü azalırsa, hasta yakınları kendini değerli hisseder ve sorununu daha iyi ifade eder.

SAĞLIK ÇALIŞANI NE YAPAR?

Çalışanlar, onlarca hastayla uğraşırken duyarsızlaşmaya sürüklenir. Çalışan işlerini yaparken, normal bir yüz ifadesi ile durur. Hasta yakını bunu ilgisizlik olarak yorumlar. Hatta 'ben bu kadar acı çekerken o gülüyor, çayını içiyor' diyebilir. Oysa çalışanlar, duyarsız oldukları için değil, işlerinin sistematikleşmesi nedeniyle 'alışmış' davranışlar ve duygular yaşarlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber