Çatapat yutan iki çocuğun karaciğerleri iflas etti

Bitlis'te yaşayan Ayetullah (5) ve Sabetullah Atik isimli iki kardeş, 'çatapat' isimli kimyasal oyun malzemesini yutma sonucu zehirlendi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2013 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çatapat yutan iki çocuğun karaciğerleri iflas etti

Bitlis'te yaşayan Ayetullah (5) ve Sabetullah Atik isimli iki kardeş, 'çatapat' isimli kimyasal oyun malzemesini yutma sonucu zehirlendi. Zehirlenmenin ardından sırasıyla Hizan, Tatvan ve Van'daki hastanelere götürülen çocuklar, son olarak Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne getirildi. Yapılan tetkiklerde çocukların karaciğerlerinin ağır hasar gördüğü ve nakil yapılması gerektiği belirtildi. Bir çocuğa annesinden nakil yapılacağı, diğer çocuğu ise uygun doku bulunursa nakil yapılacağı öğrenildi.

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Gayda köyünde yaşayan baba Hübeydullah Atik yaptığı açıklamada, çocuklarının 5 gün önce yüksek yüksek ateş ve ishal nedeniyle belirtileriyle rahatsızlandığını belirtti. Bunun üzerine Hizan Devlet Hastanesi'ne başvurduklarını anlatan Atik, burada yapılan ilk müdahalenin ardından büyük oğlunun taburcu edilmek istendiğini, küçük oğlunun ise Tatvan Devlet Hastanesi'ne sevk edildiğini söyledi. İki çocuğunu da durumlarının iyi olmaması nedeniyle Tatvan Devlet Hastanesi'ne götürdüğünü dile getiren Atik, şöyle devam etti: "İkisinin de durumu iyi değildi, ama Hizan'daki doktor büyük oğlumu taburcu etmek istedi. Fakat dış görünüş itibariyle sağlığının yerinde olmadığını düşündüğüm için ikisini de Tatvan Devlet Hastanesi'ne götürdük. Tatvan'da da 'madem taburcu ettiler, büyük oğlunu neden buraya getirdin' dediler. Ancak iyi görünmediği için hastaneye getirdiğimi anlattım. Burada yapılan tetkiklerin ardından durumu daha kötü olan Sabetullah'ı Van'daki özel bir hastaneye sevk ettiler. Orada yapılan incelemede de Sabetullah'ın zehirlenme nedeniyle karaciğerlerinin ciddi zarar gördüğü belirtilerek, organ nakli için daha donanımlı bir hastaneye sevk edilmesi gerektiği söylendi. Bu nedenle Turgut Özal Tıp Merkezi'ne geldik."

Karaciğer nakli için uygun organ beklediklerini dile getiren Atik, "Karaciğer nakli yapılması kararlaştırıldı. Bunun için ben ve annesinden alınan numunelerde annelerinin karaciğer dokusu uygun görüldü. Eşim dün akşam saatlerinde ameliyat edildi. Şimdi nakil için bekliyoruz. Ancak doku uygun olursa eşimin karaciğeri sadece bir oğlumu iyileştirecek. Diğer oğlum da organ nakli için uygun doku bekliyor. Bunun için organ bağışında bulunmak isteyenlerden yardım istiyoruz. Çocuklarım iyileşsin başka bir şey istemiyorum. İsterse evlatlık bile verebiliriz. Yeter ki onlar iyileşsin." diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Karabiber de iki gün önce zehirlenme şüphesiyle hastanelerine getirilen çocukların yoğun bakım ünitesine bağlı yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi. Çocukların çatapat nedeniyle zehirlendiklerini düşündüklerini anlatan Karabiber, uygun dokuya sahip organ bulunduğunda karaciğer nakli yapılacağını kaydetti.

Uzmanlar, sert bir zemine sürtüldüğünde kıvılcım çıkartan çatapat isimli kimyasal oyun malzemesinden zehirlenme nedeniyle son yıllarda ciddi yaşam kayıpları yaşandığını kaydediyor. Çatapat olarak bilinen yanıcı ve patlayıcı maddenin, klorat ve sarı fosfor karışımıyla üretilen patlayıcı oyuncak malzemeler sınıfında yer aldığına dikkat çeken uzmanlar, içeriğinde bulunan sarı fosfor yüksek dozda alındığında, ağır karaciğer hasarı ve ölüme yol açabilen ciddi zehirlenme tablosuyla karşı karşıya kalındığını ekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber