Çelik: Demiryollarının eğitimli eleman eksikliği var

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2006 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dünyada demiryollarına en az önem veren ve tüm yükü karayollarına aktaran ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Herkes bugün kuş gribinden korkuyor; ama karayollarındaki grip daha fazla. Bayramda 105 can aldı" dedi.

AB kaynaklarından destek alınan Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın ortaklaşa yürütülen "Raylı Sistemler ve Teknolojileri Eğitim Programı Geliştirme Projesi" başlatıldı. Akar Otel konferans salonunda gerçekleşen proje tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Çelik, Türkiye'de dünyada demiryollarına en az önem veren ülke olduğunu söyledi. Tüm kara ve ticaret taşımasını demiryollarından yapabilecek kapasitesi olmasına rağmen tüm yükü karayollarından yapılmasını eleştiren Bakan Çelik, "Kuş Gribinden herkes korkuyor; ama karayollarındaki grip daha fazla. Bayramda 105 can aldı" diye konuştu. Şu an birkaç hat dışında kimsenin demiryollarıyla seyahate katlanabilecek durumda olmadığını dile getiren Çelik, AK Parti hükümeti döneminde başlatılan projelerin Pamukova'daki kaza sonrası gölgelendiğini; ancak çalışmaların aynı şevkle devam ettiğini söyledi.

Bu arada, demiryollarının 150. kuruluş yıldönümünü "Bakan Yıldırım'ın doğum günü" gibi sunulmasını yanlış anlayan Bakan Çelik, "Tüm kameralar önünde sayın bakanımın doğum gününü kutluyorum' dedikten sonra yanlış anladığını fark ederek, "Tabii ki kurumların kuruluş yıldönümüyle sayın bakanımız özdeşmiştir" diyerek espri yaptı. Bakan Çelik'in, demiryollarının içinde bulunduğu kötü durumu ise şarkılardan ve fıkralardan örnek vererek anlatması ise davetlileri hem üzdü hem güldürdü.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, Kurtuluş Savaşı sonrası demiryolu hamlesi yapıldığını; ancak 1950'li yıllardan sonra demiryolları yerine karayollarına önem verildiğini belirtti. Yıldırım, sadece AK Parti hükümetinin tekrar demiryollarına gereken önemi verdiğini söyledi. Ayrıca en son 1998 yılında demiryolları için ara elaman yetiştiren tüm eğitim kurumlarının da kapandığına dikkat çeken Yıldırım, bu sorunu gidermek için Milli Eğitim Bakanlığı'na proje götürdüklerini ve en kısa sürede çalışma başlattıklarını söyledi. Projenin 2004 yılında başladığını Eskişehir, Erzincan, Sivas ve İstanbul'da pilot okullarda demiryolları ara eğitimi verilmeye başlandığını dile getiren Bakan Yıldırım, projenin bugün AB Eğitim ve Kültür Programı olan Leonardo da Vince Projesi'ne katıldığını kaydetti. "Demiryollarının ne işletme ne de alt yapı eksikliği var, sadece eğitimli elaman eksikliği var" diyen Bakan Yıldırım, söz konusu projenin Fransa, İspanya ve Slovakya'nın da katılımıyla geniş katılımlı bir programa dönüştüğünü kaydetti. Yıldırım, Türkiye'nin demiryolu için yetişmiş eleman sorununu çözmesiyle ulaşımını AB seviyesine yaklaştıracağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber