2 başkana 9 bin YTL maaş verilmesi RTÜK, SPK, Rekabet Kurumunu isyan ettirdi

Haber Giriş : 18 Ocak 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tevfik Bilgin ve Ahmet Ertürk'ün aldığı ücret, Bakanlar Kurulu kararıyla 9 bin YTL'nin üzerine çıkınca, RTÜK, SPK, Rekabet Kurumu isyan etti

Bakanlar Kurulu kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) üyelerinin maaş üst sınırının kaldırılması benzer statüdeki kurum ve kuruluş yöneticilerinin tepkisini çekti. BDDK ve TMSF'nin üst düzey yöneticilerinin yaklaşık 9 bin YTL'yi bulan maaşlarına karşılık RTÜK, Rekabet Kurumu, SPK gibi kurumlarda görev yapan yöneticiler 4 bin YTL alıyor. Yeni düzenlemeyle BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün aldığı ücretler 9 bin YTL'ye yükselerek Başbakan'ın maaşını geçti.

Ertürk, talep etti

Karar, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün 2004 ve 2005 yıllarında hem kendi maaşı hem de TMSF personelinin maaşıyla ilgili Meclis'ten zam istemesi üzerine alındı. Ertürk, 'TMSF'nin işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi, iyi yetişmiş, konusuna hakim, büyük paraların konuşulduğu ortamlarda dahi ahlakını bozmayacağından emin olunan, eğitimli ve vefakar personelin temin edilmesine bağlıdır. Bu bağlamda, TMSF personelinin ücret ve özlük haklarında önemli bir iyileştirme yapılması gerektiği muhakkaktır. TMSF'nin başarısı tamamen yukarıdaki özelliklere sahip ve iyi motive olmuş personele bağlıdır' diye konuştu. Bakanlar Kurulu kararı ile Başkan Ertürk'ün maaşı iki katına çıktı, ancak aynı kararla TMSF ve BDDK personeli iyileştirmelerden faydalandırılması engellendi.Bakanlar Kurulu'nın, üst kurul, fon gibi özel kanunlara sahip kamu kuruluşlarının personel ve yönetim kurulu üye maaşlarına sınırlama getiren kararı 1 Ocak 2006'da yürürlüğe girdi. Buna göre BDDK ile TMSF başkan ve üyeleri maaş sınırlamasından muaf tutuluyor. Bu düzenlemeyle BDDK ve TMSF üyelerinin aylıkları 9 bin YTL'yi bulurken aynı statüdeki Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, SPK, RTÜK gibi kurumların üye ve başkanlarının maaşı 4 bin YTL'yi geçmiyor.

Herkes şikayetçi

TMSF ve BDDK üyelerinin 9 bin YTL'yi bulan maaşına karşılık, diğer kamu kurum ve kuruluş yöneticilerinin 4 bin YTL maaş alması Başbakanlık'a da yansıdı. Ortaya çıkan tablonun adaletsiz olduğunu düşünen diğer kurum yöneticileri konuyu Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'le görüştü. Yöneticiler şikayetlerini kısa bir süre içinde Başbakan Erdoğan'a da iletmeyi planlıyor.

2002 tarihli 3729 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın ek 1'inci maddesi özel kanunlara sahip kamu kurum kuruluşlarında görev yapan personel ve yöneticilerin mali haklarını düzenliyor. Bu karar hükümlerine göre tüm üst kurul, teşebbüs ve fon yöneticileri ile personel maaşları belirlenen sınırlar kapsamında düzenleniyor. Daha önce RTÜK, Rekabet Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, SPK ile aynı statüde olan BDDK ve TMSF üyeleri de karar hükümlerince aynı düzeyde maaş alıyordu. Ancak Bakanlar Kurulu'nun 2005'in son günlerinde aldığı maaş sınırlamasından muaf tutma kararı tabloyu değiştirdi, 4 bin YTL civarında olan maaş tutarları iki kurum yöneticilerinde 9 bin YTL'ye çıkarıldı.

Sermaya Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararın kendilerini 'Bu düzenleme Bakanlar Kurulu'nun takdiridir' dedi. Cansızlar, Bakanlar Kurulu'nun bu kararına da şaşırdığını sözlerine ekledi.

Geçen yıl reddedilmişti

Bu arada, Şubat 2005'de gündeme gelen Finansal Hizmetler Kanun Tasarısı'nda BDDK yöneticileri çok büyük bir sektörle ilgilendikleri ve daha fazla özerklik istedikleri için maaşlarının Merkez Bankası Başkanı'na eşitlenmesini istemişti. Ancak bu talep BDDK Başkanı'nın maaşının Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını geçemeyeceği belirtilerek tasarıdan çıkarılmıştı. Geçtiğimiz yıl Başbakanlık Müsteşarı 2005 yılı zamlarıyla birlikte 4 bin (YTL) alırken, BDDK Başkanı 3 bin YTL civarında maaş alıyordu. Üst kurul başkanlarının yüksek maaş aldığı ile ilgili eleştirilerin önüne geçmek için Hükümet 2005 yılında yüzde 1 maaş zammı yapmıştı.

Maaşları Başbakan'dan yüksek

Bakanlar Kurulu Kararı ile özel bir maaş politikası uygulanan BDDK ve TMSF'nin başkan ve üyeleri Başbakan Erdoğan'dan daha yüksek maaş alıyor. 1 Ocak'ta yürürlüğe giren kararla birlikte iki kurum yöneticileri 9 bin YTL'nin üzerinde maaş almaya başladı. Başbakan Erdoğan'ın 2006 yılı maaş tutarı ise 7 bin 690 YTL'de kaldı.

Ayrıcaklı isimler

TMSF KURULU : Ahmet ERTÜRK Başkan- Şakir Ercan GÜL İkinci Başkan -Ahmet Ragıp ÇELEBİ Üye -Ahmet YARIZ Üye -Yüksel GÖRGEÇ Üye -Kemal YAMAKOĞLU Üye -Osman Nuri ODUNCU Üye

BDDK KURULU: Tevfik BİLGİN Başkan - Ahmet ŞİRİN İkinci Başkan - Yusuf Ziya ÖNDER Üye - Prof. Dr. Kemal ÇEVİK Üye - Mustafa EKİM Üye - Prof. Dr. Yusuf TUNA Üye - Hüseyin AL Üye

Kim ne kadar maaş alıyor?

Emekli Cumhurbaşkanı......................: 8 bin 440 YTL

Emekli Başbakan...............................: 6 bin 330 YTL

Emekli Milletvekili...............................: 3 bin 480 YTL

Başbakan...........................................: 7 bin 690 YTL

Bakan.................................................: 7 bin 650 YTL

Milletvekili..........................................: 7 bin 435 YTL

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber