Elektronik para düzene giriyor

Meclis’e sunulan tasarıyla elektronik paraya düzenleme getiriliyor. Buna göre elektronik para kuruluşları faaliyetlerini bankalar aracılığıyla yürütecek.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Mayıs 2013 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektronik para ihraç eden kuruluş aldığı fon kadar elektronik para ihraç edecek. Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, sistem, “sistem işleticisi” tarafından işletilecek. Sistem işleticisi, düzenleme kapsamında Merkez Bankası'ndan izin alarak sistem işletebilecek. Sistem işleticisinin, anonim şirket şeklinde kurulmasıyla nakden ve her türlü muvazaadan ari olarak ödenmiş sermayesinin en az 5 milyon Türk Lirası olması gerekecek.

FON AKTARIMI PARA HAVALESİ

Gönderenin herhangi bir hesaba bağlı olmaksızın alıcıya veya alıcı adına hareket eden ödeme hizmeti sağlayıcısına fon aktarması işlemleri para havalesi olarak tanımlanacak. Elektrik, su ve telefon gibi fatura ödemelerine aracılık eden banka dışı bazı kuruluşların hizmetleri de ödeme hizmeti olarak kabul edilecek. Bu kuruluşlar, “ödeme hizmeti sağlayıcısı” adı altında toplanacak.

EN AZ 1 MİLYON TL SERMAYE

Ödeme hizmetleri alanında faaliyette bulunmak isteyen ödeme kuruluşu, BDDK'dan izin alması kaydıyla faaliyette bulunabilecek. BDDK, ödeme kuruluşlarının faaliyetlerini geçici durdurmaya, faaliyet iznini iptal etmeye yetkili olacak. Para ya da para yerine geçen evrak veya senetleri zimmetine geçiren sistem işleticisi, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu yetkili ve görevlileri, 6 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber