'Türkiye'de Genç İşsizlik' masaya yatırıldı

"Gelişmekte olan ülkeler içerisinde yer alan ülkemizdeki potansiyel genç nüfusu, iş gücü piyasasına kazandırabilmek için gerekli tedbir ve önlemleri almak, ülkemizin temel hedefleri içerisinde yer almaktadır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2013 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye'de Genç İşsizlik' masaya yatırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Başkanı İsmail Akbıyık, potansiyel genç nüfusunu, iş gücü piyasasına kazandırabilmek için gerekli tedbir ve önlemleri almanın Türkiye'nin temel hedefleri içerisinde yer aldığını ifade etti.

"Türkiye'de Genç İşsizlik" sempozyumu, ÇASGEM konferans salonunda düzenlendi.

Akbıyık, açılış konuşmasında, genç işsizlik konusunun, gençlerin ve ülkelerin sosyal, ekonomik geleceği açısından çözüm bulunması gereken çok önemli bir konu olduğunu söyledi.

Ülkelerin kalkınmasında gençlerin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Akbıyık, toplam nüfus içindeki genç oranı yüksek ülkelerin, önemli avantajları bulunduğunu dile getirdi.

Akbıyık, gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan yaşlı nüfus sorunu sebebiyle gelişmekte olan ülkelerde, genç nüfus için istihdam olanağını sunma imkanının arttığını vurguladı.

Gelişmekte olan ülkelerin gençleri ve beşeri sermayeleri kullanabilmek için ulusal istihdam politikalarını yeniden değerlendirdiklerini bildiren Akbıyık, şunları söyledi:

"Gelişmekte olan ülkeler içerisinde yer alan ülkemizeki potansiyel genç nüfusu, iş gücü piyasasına kazandırabilmek için gerekli tedbir ve önlemleri almak ülkemizin temel hedefleri içerisinde yer almaktadır. Genç işsizliğin uzun dönemde ulusal gelişim ve ülke ekonomisinin geleceği açısından da önemli sonuçlara açıktır. Bu sonuçlar arasında yoksulluk ve üretim kaybı yer almaktadır. Üretici potansiyeli yüksek olan genç iş gücünün, üretime yönlendirilebildiği ölçüde ülkelerin kalkınması açısından önemli bir kaynak oluşturduğu, aksi takdirde beşeri sermaye kaybına neden olduğu bilinmektedir."

Akbıyık, genç işsizliğin, gençlerin tüm yaşamlarını ve ülkelerin geleceğini olumsuz yönde etkileyen, verdiği zararların telafisi mümkün olmayan ve bu nedenlerle çözülmesi zorunlu bir sorun olarak kabul edildiğini anlattı.

Genç işsizlik oranının, daha da azaltılması için gençlerin istihdamı konusunda çalışmaların hız kazandırılması ve gençlere yönelik istihdam olanaklarının arttırılmasına dikkati çeken Akbıyık, ÇASGEM olarak genç işsizlik oranının azaltılması için çalıştıklarını söyledi.

-"Çok büyük görevler düşüyor"-

Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu da gençlerin işsizliği konusunun Türkiye açısından son derece önemli olduğuna işaret etti.

Genç nüfustaki işsizliğin orta yaşlılardakine göre daha da kritik değere sahip olduğunu dile getiren Kumbuzoğlu, kurumunun kapılarını gençlere ve işsizlere her zaman açık tuttuğunu belirterek, "Onlar için ne varsa mevzuat olarak yapmaya çalışıyoruz. Bunun yanında bire bir onları dinliyoruz. Çünkü onlar muhatap istiyor. Onlar için konuşan, onlar için gayret gösteren muhataplar istiyorlar. 100-120 bin civarında kamuda istihdam var. Yılda 1,5 milyon insan, üniversitelerden mezun oluyor. Geride kalanlar ne olacak. İşte bize burada çok büyük görevler düşüyor" diye konuştu.

- "Gençler, sorun değil değerlendirilmesi gereken çok ciddi kaynak"-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Konuk ise dünyada gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin temel sorununun genç işsizlik olduğunu söyledi.

Nüfus artış oranına göre gelişme sağlayamayan ülkelerin, istihdam sorunuyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Konuk, şunları kaydetti:

"Bakanlık tarafından işsizlikle mücadele için birtakım çalışmalar yapıldı. Genç işsizlikte son 2 yıl temel alındığında, önemli oranda azaldığı görülmektedir. Ayrıca genç girişimcilerin desteklenmesi de büyük bir önem taşımaktadır. Son yıllarda KOSGEB ve İŞKUR kapsamında genç girişimcilerin eğitilmesi ve desteklenmesi yönünde projeler üretilmiş, girişimcilik eğitimleri başarılı bulunulan girişimcilerin, iş fikirlerini planlamalarına destek verilmiştir. Bu çerçevede gençler, sorun değil değerlendirilmesi gereken çok ciddi, önemli kaynaklardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber