Aile hekimleri ne tür alkol kullandıklarını soracak

Aile hekimlerine hastaların alkol kullanma alışkanlıklarına ilişkin detaylı form doldurma zorunluluğu getiren düzenlemenin ayrıntıları netleşiyor.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 30 Mayıs 2013 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile hekimleri ne tür alkol kullandıklarını soracak

Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı yeni uygulamaya göre aile hekimleri artık vatandaşa sadece alkol kullanıp kullanmadığını değil kullandığı alkol türleriyle ne sıklıkta içtiğini de soracak.

Aile hekimleri kendilerine başvuranların alkol kullanım bilgilerini içeren formları bilgi sistemi aracılığı ile Sağlık Bakanlığı'na gönderecek. Kendisine başvuran hastanın alkol sorgulamasına ait formu Sağlık Bakanlığı'na göndermeyen aile hekimlerine negatif performans kesintisi uygulanacak.

Konuyla ilgli görüşüne başvurduğumuz Manisa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, yeni uygulamaya tepki gösterdi: “Biz hekimler hastalarımızın alkol ve sigara kullanma durumlarını zaten sorguluyoruz. Ancak hiçbir hastamıza “Ne içiyorsun?“ diye bir soru yöneltmiyoruz. Türkiye genelindeki aile hekimleri maalesef Sağlık Bakanlığı'nın talebi üzerine bu soruları hastalara sormak zorunda. Bu düzenleme hastaları isimleri ve ne içtikleriyle birlikte fişlemekten başka bir şey değil. Önceden kişinin hastalıklarını ve kullandığı ilaçları sisteme giriyorduk. Ancak şimdi kullandığımız sisteme alkol soruları da eklendi. Bu verileri girmeden hastanın dosyasını açamıyor, kaydedemiyor ve Sağlık Bakanlığı'na gönderemiyoruz. Rızamız olmadan hastaya bu sualleri yöneltiyoruz. ”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber