Yüksek Denetleme Kurulu'ndan TRT'ye 'tüccar sanatçı' uyarısı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2006 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, TRT Kurumu'nu ticaret yasağını ihlal eden sanatçıları konusunda uyararak, bu sanatçıların işten çıkarılmasını önerdi. YDK, TRT'den ses ve saz sanatçılarının doldurdukları kaset ve CD'lerden pay almasını da istedi.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT)'na ilişkin raporunda, kurumda yıllardan beri ticaretle uğraşma yasağı ile başka iş ve hizmet yasağının daha çok sanatçı kadrolarında istihdam edilen personel tarafından ihlal edildiği belirtildi.

Raporda, 2001 yılına kadar bu yasağı ihlal edenlere işe son verme cezası verilirken, bu yıldan sonra sadece disiplin cezası verildiğine dikkat çekildi.
Raporda, yine sanatçı personele Genel Müdürün oluru ile kaset ve CD doldurma serbestisi getirildiği de belirtilerek, bu düzenleme eleştirildi. Raporda, "Üstelik gerek mesleki yetiştirilmeleri gerekse her türlü özlük hakları Kurumu tarafından sağlanan sanatçı kadrolarında istihdam edilen personelin yapacağı bu ticari faaliyet nedeniyle telif ve hak sahipliği anlamında TRT Kurumunun hiçbir çıkarı olamayacaktır" denildi.

Raporda, TRT'nin kendi faaliyet alanına giren konularda faaliyette bulunan personeli hakkında sadece disiplin cezası uygulamasının, personel nezdinde başka iş ve hizmet yasağında caydırıcı özelliği zayıflattığı belirtildi.

Raporda, 2001 yılından beri bu hakkın bazı sanatçılar tarafından kötü kullanıldığı ve bunun teftiş raporlarına da yansıdığı kaydedildi.
YDK tarafından TRT'nin daha öncede bu konularda uyarıldığı ancak henüz bu konuda bir düzenleme yapılmadığı belirtilirken, personel yönetmeliğinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Başbakanlık müfettişlerinin raporunda, yeni bir düzenleme ile ses ve saz sanatçılarının mesleklerini icra etme kapsamında kaset ve CD'lerinin yapılması esaslarının yeniden düzenlenerek, TRT ses ve saz sanatçılarının yapacakları kaset ve CD'lerden TRT'nin hak ve çıkarlarının belirlenmesi önerildi. YDK raporunda, başka iş ve hizmet yasağını ihlal eden personele, 2001 yılından önce olduğu gibi işten çıkarma cezası verilmesi de istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber