Mübadillerden Kaymakama 'sadakat belgesi'

Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği üyeleri, 30 Ocak 1923 yılında yapılan göçlerde dönemin Mudanya kaymakamına verilen "sadakat belgesi"nin örneğini Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk'e takdim etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2013 19:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mübadillerden Kaymakama 'sadakat belgesi'

Kaymakamlık makamında düzenlenen törende belge hakkında bilgil veren Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, "O devrin kaymakamına verilen sadakat belgesinde, mübadillerin 5 Ekim 1924 yılında Kırzade gemisi ile Mudanya'ya geldiği, Türkiye Cumhuriyeti'ne sadık olup vergilerini vererek askerliklerini yapacakları yazıyordu. Belgeyi Başbakanlık Devlet Arşivi'nden araştırarak bulduk. Biz de Giritli mübadiller olarak 5 Ekim 1924 yılında Mudanya'ya yerleştik. Dereköy ve Mudanya Giritlileri olarak dönemin kaymakamına verilen sadakat belgesinin orjinalini ve günümüz diline çevrilmiş halini Kaymakamımız Adem Öztürk'e teslim ediyoruz" dedi.

Belgenin önemine dikkat çeken Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk ise, geçmiş tarihte Girit'ten gelen müslüman Türklerin yaptıkları çalışmaları takdir ettiklerini söyledi. Öztürk, bunun tarihe ışık tutacak bir belge olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber