4 bin 60 kişilik denetim ordusu ile sosyal güvenlikteki kayıtdışına gözaltı

Haber Giriş : 24 Ocak 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sürekli açık veren sosyal güvenlik sisteminde kayıtdışılığı önlemek amacıyla tam 4 bin 60 eleman denetim elemanı büyük bir gözaltı başlatacak. Mevcut sistemde 571'i müfettiş, 324'ü yoklama memuru olmak üzere sayıları toplam 895 olan denetim elemanı sayısı, tek çatı uygulamasına geçilmesiyle birlikte 4 bin 60'a çıkacak. Bunun 660'ı müfettiş, 3 bin 400'ü ise yoklama memuru olacak. Neredeyse her ilçede görev yapacak denetim görevlileri, gelen ihbarı anında değerlendirecek. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tuncay Teksöz, TC Kimlik Numarası bazında veri tabanı oluşturulacağını belirterek, "Artık nokta denetim yapılacak. Kayıtdışı çalışmayı 'ayıp' hale getirmemiz gerekiyor" dedi.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı tek çatıda toplayacak tasarının TBMM'deki çalışmaları devam ediyor. IMF'ye verilen söz gereği ocak ayının sonuna kadar çıkması gereken tasarı, Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda görüşülüyor. Bu sürece paralel olarak tek çatının uygulamasına yönelik hazırlıklar da bir yandan sürdürülüyor. 3 yıl içinde gerçekleştirilecek dönüşüm için bir yol haritası çıkarıldı. Buna göre Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Sigortalar, Prim Ödemeler, Kurumsal ve Bilgi Teknolojileri olmak üzere 5 alanda dönüşüm gerçekleştirilecek. 5 ana başlığın altında yaklaşık 15 alt dönüşüm yer alacak. Alt başlıklardan ilaç alımı ile prim ödemesi sisteminin dönüşümü 2007 yılının başına kadar tamamlanmış olacak.

Denetimler artacak

Sosyal güvenlik kuruluşlarından SSK ve Bağ-Kur'un önemli sorunlarından birisi olan prim toplama konusunda tek çatıya geçilirken daha fazla prim toplamak amacıyla önlemler devreye girecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Tuncay Teksöz, prim toplama konusunda birkaç sorun yaşandığını belirterek, kayıtdışı çalışmanın yaygınlığına dikkat çekti. SSK'lılar açısından "prim yatırmaktan kaçınma ve yatırılan primlerin düşük gösterilmesi" gibi iki ana sorun yaşandığını vurgulayan Teksöz, önceliği mevzuatın basitleştirilmesine vereceklerini söyledi.

Teksöz, kontrollerin sıklaştırılacağını belirtirken, TC Kimlik Numarası bazında veri tabanı oluşturulacağını, gösterilen primlerle diğer kurumların bilgilerinin karşılaştırılacağını anlattı. Teksöz, işyerlerinin verdiği muhtasar beyannameler, kişilere ait tapu, trafik kayıtlarını içeren bu veri tabanında çapraz kontrollerle primlerin gerçek değerinden gösterilip gösterilmediğinin ortaya konulacağını anlattı. Müfettiş sayılarının artırılmasıyla her noktada neredeyse denetim elemanı olacağını anlatan Teksöz, "Mevcut sistemde bölge bazında denetim yapılıyor. Artık nokta denetim yapılacak. Mücadele sürekli hale gelecek. Kayıt dışı çalışmayı 'ayıp' hale getirmemiz gerekiyor. Amacımız gazete ilanlarda görülen maaş + SSK ilanlarına son vermek" diye konuştu.

'Bir banka gibi yönetilmeli'

Teksöz, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın aslında bir finansman kuruluşu olduğunu belirterek, tıpkı bir banka gibi yönetilmesi gerektiğini ifade etti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu durumda Türkiye'nin dördüncü büyük bankası olacağını dile getiren Teksöz, bir banka şubesinde neler yapılıyorsa kurumda da aynı işlemlerin aynı hızda yapılabilmesi gerektiğini ifade etti. Teksöz, "Bir SSK'lı emekli olmak için gittiğinde evraklarını getiriyor, sonra 'biz inceleyip size haber veririz' deniyor. Oysa kimlik numarasında her türlü bilgi olursa hemen emekli olması gündeme gelebilir. Biz bunu sağlamaya çalışacağız. Veri tabanını güçlendireceğiz" diye konuştu.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber