Elektriği 'pazardan' alacaklar

Türkiye'nin ilk yavaş şehri Seferihisar'da, belediye binasının elektrik ihtiyacı ilçedeki kapalı pazar yerinin çatısına kurulacak güneş panelleriyle karşılanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2013 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektriği 'pazardan' alacaklar

Belediye Başkanı Soyer: "Seferihisar, tüm kamu binalarının elektrik ihtiyacının güneşle çözüldüğü bir kent olarak model olabilir"

Seferihisar Belediyesi'nin hazırladığı "Seferihisar Belediyesi Kapalı Pazar yerinde Pilot Foto Voltaik Güç Santrali Kurulumu" projesi, şehirlerin yerel özelliklerinin korunmasını hedefleyen "yavaş şehir" oluşumuna 2009 yılında katılan ilçede yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yılın ortalama 300 gününün Güneşli olduğunu ancak bu kaynaktan yeterince yararlanılamadığını söyledi. Dünyanın birçok ülkesinin ucuz ve temiz bir enerji kaynağı olan güneşi, elektrik enerjisi üretiminde kullandığına dikkati çeken Soyer, çevreye duyarlı bir ilçe olarak kendilerinin de elektrik enerjisi için güneşe yöneldiğini ifade etti.

Soyer, ilçedeki meydan ve sokak aydınlatma sistemlerinin güneş enerjisiyle çalışır hale getirildiğini aktararak, üzerine kurulu güneş panelleri sayesinde çalışan bisikletlerin ilçede kullanılmasına yönelik de çalışmalarının olduğunu anlattı.

Yenilenebilir enerji konusundaki hassasiyetleri sonucunda hazırladıkları "Seferihisar Belediyesi Kapalı Pazaryerinde Pilot Foto Voltaik Güç Santrali Kurulumu" projesini İzka'ya sunduklarını hatırlatan Tunç Soyer, değerlendirme sonucunda projenin başarılı bulunduğunu ve mali destek programına kabul edildiğini söyledi.

Soyer, İzka'dan toplam bütçenin yüzde 73.07'si olan yaklaşık 880 bin liralık destek kazanıldığını kaydederek, "Projeyle, belediye binasının yanındaki kapalı pazar yerinin çatısına güneş enerjisi panelleri kurularak yıllık yaklaşık 344 bin 745 kilowat saat elektrik üretilecek. Belediye binasının tüm elektrik ihtiyacını kurulacak sistemden temin edeceğiz. Binanın aydınlatılması, soğutulması, ısıtılması temiz ve maliyetsiz şekilde yapılacak. İhtiyaç fazlası elektriği de elektrik dağıtım sistemine aktaracağız. Yani, pazar yeri aynı zamanda bir enerji santrali olarak hizmet verecek. 2014 yılının ilk aylarında güneşten enerjimizi üretmeye başlamış olacağız" diye konuştu.

"Kamu binasında ilk"

Belediye Başkanı Soyer, projeyi final değil, başlangıç olarak gördüklerini, hayalinin tüm ilçeyi güneş enerjisiyle aydınlatmak, soğutmak ve ısıtmak olduğunu kaydetti.

Bunun için belediye, kamu ve özel kaynakların seferber edilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Soyer, şöyle konuştu:

"Seferihisar, tüm kamu binalarının elektrik ihtiyacının güneşle çözüldüğü bir kent olarak model olabilir. İlk kez bir kamu binasının elektrik ihtiyacı böyle karşılanacak. Proje ile bir taşla birden çok kuş vuracağız. Yavaş şehir kriterleri ile Başkanlar Sözleşmesi'ndeki (Convenant of Mayors) 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 20 azaltma taahhüdünü de yerine getirmiş olacağız. Ayrıca belediyeye gelenlere bu işin mümkün olduğunu göstererek, onları teşvik edeceğiz. Sistem, 8 senede kendini amorti edecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber