Tüketici markaya değil fiyata bakıyor

PwC'nin 11 ülkede gerçekleştirdiği perakende araştırması Türk tüketicisinin online alışverişlerdeki ilk kriterinin fiyat olduğunu ortaya koydu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Haziran 2013 10:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Tüketici markaya değil fiyata bakıyor

PwC Türkiye, 'Online alışveriş yapanların gizemi - Çok kanallı perakendecilikte 10 Mit' başlıklı '2013 yılı - PwC Küresel Çok Kanallı Perakendecilik Anketi ve Türkiye Sonuçları' raporunu yayınladı. Bu yıl 6. kez yayınlanan anket, Türkiye'de tüketicilerin satın alma davranışlarını da ortaya koydu. Türkiye'den 1004 kişi ile yapılan ankete göre, tüketiciler online alışverişlerinde öncelikle fiyat avantajı ve kampanya gibi unsurlara dikkat ediyorlar. Katılımcıların yüzde 62'si daha düşük fiyat için interneti tercih ederken, ancak yüzde 18'i marka nedeniyle alışveriş yaptığını ifade etti. Dünya genelinde 11.000 kişinin yer aldığı ankette markaya en fazla meyleden ilk üç ülke sırasıyla Hong kong, ABD ve Çin. Düşük fiyata öncelik veren ülkeler ise Brezilya, Türkiye ve Rusya şeklinde yer aldı. Türkiye, Fransa ve İngiltere'deki tüketiciler genel olarak, internete kampanyaları araştırmak için yöneldiklerini belirtti.

GELENEKSEL ALIŞVERİŞ UNUTULMADI

Yapılan araştırma ayrıca, Türkiye'de tüketicilerin fiziksel mağaza yani geleneksel alışverişi tercih ettiklerini de saptadı. Türkiye'den ankete katılanların mağazaları tercih etme nedenleri arasında ise 'cazip indirimler ve promosyonlar' en önemli faktör olarak ortaya çıkıyor. Diğer ülkelerde ürünleri görmek ve ürünleri denemenin Türk tüketicilerine göre daha önemli olduğu da anketin ortaya koyduğu sonuçlardan bir diğeri. Geleneksel (fiziksel) mağazalar, çoğu kategori için alışverişin merkezi olmaya devam ediyor.

İyimser bir beklenti var

PwC Türkiye Perakende ve Tüketiciye Yönelik Ürünler Sektörü temsilcisi Adnan Akan, online alışverişin hızlı yükselişinin Türkiye perakende ve tüketim ürünleri sektöründe de iyimser bir beklenti yarattığını belitti. Akan, 'Tüketicilerin parmaklarının ucunda bulunan seçenekler - PC, akıllı telefonlar ve çok yakın bir gelecekte göreceğimiz farklı birçok teknoloji üzerinden yapabilecekleri alışveriş- sınırsız. Bu da ciddi anlamda bir büyüme potansiyeli anlamına geliyor.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber