Komisyon'dan rektöre soru: İrticacı ile Atatürkçüyü nasıl ayırıyorsun, terazisi mi var

Haber Giriş : 28 Ocak 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM 19 Mayıs Üniversitesi Araştırma Komisyonu ile Rektör Prof.Dr. Ferit Bernay'ın buluşması, irtica ve Atatürkçülük tartışmalarını Meclis tutanaklarına geçirtti. Bernay'ı bölücülük yapmakla suçlayan AKP'liler "Bunu nasıl ayırıyorsunuz, terazisi mi var" diye sorunca Bernay "Bu Anayasanın verdiği talimattır" dedi.

Bernay'ın sözleri AKP'li Başkan Cemal Yılmaz Demir'i tatmin etmeyince Başkan tepkisini "Yani gözünden anlarım" diyorsunuz sözleriyle gösterdi. Samsun'da dinlenen Bernay ile AKP'liler arasında gerginliğe neden olan ifadeler, tutanağa özetle şöyle yansıdı:

Murat Yıldırım: "OMÜ'de irticai ve bölücü kadroları sokmuyoruz. Çağdaş ve Atatürkçü bilim adamlarıyla çalışmayı tercih ediyoruz. Eğer bu kadrolaşmaksa evet ben kadrolaşma yapıyorum" diyorsunuz; doğru mu?

Başkan: Bunu nasıl ölçüyorsunuz, bir terazisi mi var?

Bernay: Anayasa'nın bize verdiği talimattır. Milletvekili olarak kürsüde bu yönde yemin ettiniz. Ben onu yerine getiriyorum.

Yıldırım: Üniversitede zencibeyaz ayrımı yapıldığı söyleniyor.

Bernay: Böyle bir şey yok. Atatürk ilke ve devrimleri ışığında gençlerin yetiştirilmesi Anayasa ve 2547 sayılı yasanın talimatıdır zaten. İrticai ya da bölücü faaliyetlerini tespit ettiğim anda elbetteki memuriyetle de ilişkisinin kesilmesi lazım. Bunu yapmazsam, hesap sorulması lazım.

Başkan: Bunun kriteri ne yani. Şu anda Atatürkçü çağdaş bilim adamı yetiştirme konusunda zaten hiçkimsenin farklı bir düşüncesi yok.

Bernay: Türkiye Cumhuriyeti'nde farklı düşünceler olduğunu gazetelerde okuyoruz.

Başkan: En az sizin kadar ben de Atatürkçüyüm. Söylediğiniz veya tarif etmeye çalıştığınız insanların sizden ne eksiği var?

Bernay: Ben Atatatürkçülüğün bir yaşam biçimi olduğunu düşünüyorum. Bir çıta koyduk, eğer o çıtayı geçebilecek bilimsel aktiviteyi yapıyorsa arkadaşımız, o zaman bilimsel yönden de zaten Atatürk'ün talimatları ve izinde gidiyordur diye düşünüyorum.

Başkan: Yani 'gözünden anlarım' diyorsunuz

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber