Konut kredisinde faiz kavgası

Haber Giriş : 28 Ocak 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut kredilerinde bazı bankaların düşük faiz, yüksek komisyon ücreti uygulayarak tüketiciyi yanıltması bankalar arasında rahatsızlık yarattı. Sektör, faizin yıllık bazda açıklanmasını istiyor

Bankalar, yıl sonunda yaşanan hızlı faiz düşüşü ile dikkat çeken konut kredilerinde tüketicinin yanıtılmaması için faizlerin aylık değil; yıllık bazda açıklanması için ortak ilke kararı almaya çalışıyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) çatısı altında ortak karar almaya çalışan sektör, üyelerinin hepsini buna ikna edemezse, konuyu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) ileterek otoriteden uygulamalara düzenleme getirmesini isteyecek.

Bankalar Birliği bünyesinde yürütülen çalışmaya göre, aylık faiz oranı en düşük yüzde 0.99 olan ipotekli konut kredilerinde bazı bankalar aldıkları komisyon ve ekspertiz ücretlerini son aşamada bildirerek düşük faiz maliyetlerini tüketiciye yüklüyorlar.

Komisyonu yüksek
Konut arzının düşük, talebin yüksek olduğu konut piyasasında bankalar arasındaki rekabette öne çıkan faiz oranları bu yönüyle rahatsızlık yaratan bir noktaya geldi.
Bankaların büyük bölümü, gelişmiş konut piyasalarına sahip ülkelerde olduğu gibi konut kredisi faizlerinin yıllık olarak açıklanmasını istiyor.
Aylık bazda yüzde 0.99'dan ipotekli konut kredisi alan tüketici, yıllık olarak yüzde 11.8 oranında bileşik faiz ödüyor.

Aylık yüzde 0.99 faiz alan banka müşterisine ilk aşamada bildirmediği yüzde 3 kredi komisyon ücreti faize yansıtıldığında aylık yüzde 0.99 olan faiz yüzde 1.10 çıkıyor.
Bankacılık sektöründe şu anda uygulanan konut kredisi faizi aylık yüzde 1.07, yıllık bazda ise yüzde 13.62 civarında bulunuyor.

Ev kredisi ticari amaçla alınıyor
Bankalar Birliği'nin konut kredilerine ilişkin yaptığı bir başka çalışmanın sonucuna göre ipotekli konut kredilerinin yaklaşık yüzde 50'si ticari amaçla alınıyor.
Bankalar, ticari krediye göre düşük faiz ve uygun vadeli olan ipoteğe dayalı konut kredisini alan kişilerin daha çok küçük işletme sahibi olduğunu belirtiyor.

İpotek, akrabanın konutu
Bilançolarında borçluluk oranlarını düşük göstermek isteyen kayıt dışılığa yatkın firma sahiplerinin, tanıdık kişi ve soyad benzerliği olmayan akrabalarından muvazaalı konut alımı yaparak uzun vadeli konut kredisi sağladığı kaydediliyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber