Vali Güler: AB'ye giriyor olmak, girmekten iyidir...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valisi Muammer Güler, AB'ye giriyor olmanın, girmekten daha iyi olduğunu belirterek, ''Çünkü AB, Hanya'yı da, Konya'yı da müzakere sürecinde önümüze getirecektir'' dedi.
Güler, Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu'nun (MARİFED) ikinci olağan genel kurulunun ardından dernek üyelerinin de katıldığı yemekli toplantıda konuştu.
Değişen dünyada, KOBİ'lerin ayakta kalabilmesi için verimliliğe ve sürdürülebilir büyümeye önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Güler, aksi takdirde küreselleşmenin etkilerinin olumsuz görülebileceğini anlattı.
Türkiye'deki ağır bürokrasiyi, değişime kapalı yapıyı açabilecek en önemli anahtarın AB olduğunu dile getiren Güler, Türkiye'nin bugün uyum sürecinde olduğunu, adım adım ilerleyerek AB'ye doğru yaklaşacağını söyledi.
Bugünkü şartlara bakarak 10 yıl sonrasının şartlarının bilinemeyeceğini ifade eden Vali Güler, şöyle devam etti:
''Şimdiden oturup geleceği tartışmak yanlış olur. Bir devlet adamı (Şimdi şimdidir, yarın yarındır) demişti. Daha önce de (Dün dündür, bugün bugündür) demişti. Bunlardan her ikisi de doğrudur. (AB bize yaramaz, 10 yıl sonra ne olacağı belli değil) gibi söylemler asla kabul edilemez. Türkiye'nin değişime, gelişime ihtiyacı var. Fişek gibi gençlerimiz yetişiyor. Pastanın büyümesi lazım.'' Bugün AB'ye giriyor olmanın girmekten iyi olduğunu ifade eden Güler, ''Çünkü AB, Hanya'yı da Konya'yı da müzakere sürecinde önümüze getirecektir''dedi.
Güler, konuşmasında yabancı sermaye yatırımlarına da değinerek, ''Kimse kuleyi alıp götüremez. Yabancı sermaye olmazsa pastayı büyütemeyiz. Buna ihtiyacımız var'' dedi.
Türkiye'de hizmetlerin büyük bir bölümünün merkezi idare tarafından Ankara'dan yürütüldüğünü belirten Güler, ''Ne güzel değil mi? Siz oturuyorsunuz, sizin adınıza Ankara karar veriyor, iş yapıyor. Siz konu mankenisiniz. Böyle bir anlayış, pahalı, zor ve anti demokratiktir'' diye konuştu.
Kamu hizmetlerinin birçoğunun yerel yönetimlere bırakılması gerektiğini vurgulayan Güler, Ankara'nın ise denetim ve strateji belirleme görevini yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
Yapılan Genel Kurul'da yeniden başkan seçilen Rızanur Meral de, Türkiye ekonomisindeki kırılganlığın henüz geçmediğini belirterek, işadamlarının borçlanırken dikkatli davranması gerektiğini söyledi.
YTL'nin aşırı değerlenmesiyle ithalatın cazip hale geldiğini belirten Meral, yerli malının özendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber