40 yıl öncesinden bugüne kadar görev yapan 21 memura soruşturma

Haber Giriş : 30 Ocak 2006 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müzede hırsızlık 40 yıl sonra ortaya çıktı

KONYA'da kaçakçılardan ele geçirilen ve 40 yıl önce Arkeoloji Müzesi'ne emaneten verilen 296 altın sikkeden 9'unun çalındığı ortaya çıktı. Olaya el koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri, hırsızlık olayını ortaya çıkarmak için sikkelerin müze deposuna konulduğu 40 yıl öncesinden bugüne kadar görev yapan ve bazıları yaşamını yitiren 21 kişiyle ilgili soruşturma başlattı.

Konya Emniyet Müdürlüğü ekipleri 1966 yılında ihbar üzerine Meram İlçesi'nde koleksiyoner Aydın Dikmen'in evine yaptığı baskında, yurtdışından kaçak yollarla getirildiği tespit edilen, çoğunluğu Helenistik Döneme ait altın levhalardan oluşan sikke ve Romalı kadınların kullandığı altın diyademler (alınlık) ele geçirdi. Sayıları 296'yı bulan bu tarihi eserler kayıt altına alındıktan sonra mahkemenin verdiği ara karar ile Cumhuriyet Savcılığı emanet deposu yerine dava sonuçlanıncaya kadar saklanmak üzere Konya Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi.

Müze deposunda kayıt altına alınan tarihi altınlar, 1966 yılında 10 kutu içine konularak metal rafların arka bölümüne bırakıldı. Dava sonucu Konya Arkeoloji Mzesi'ne iletilmediği ve arayan soran olmadığı için, altın sikkeler ve alınlıklar, bırakıldıkları yerde kaldı. Teşhir edilmeyen bu altınların raflyarda olduğunu bilen görevliler ya emekli oldu ya da başka yerlere tayin edildi.

40 YIL SONRA FARKEDİLDİ

Yıllarca teşhir edilmeyen eserlerin bulunduğu depoda unutulan altınları arayıp soran olmadı. Geçen yıl Konya Müzeler Müdürlüğü'nün Arkeoloji Müzesi'nde başlattığı onarım nedeniyle, depodaki raflar teker teker indirilip elden geçirilirken tüm duvarlar ve tavan temizlendi. Bu sırada Konya Arkeoloji Müzesi'nde görevli Arkeolog Kazım Mertek, iki duvarın birleştiği noktada rafların arka boşluğunda duran 10 küçük koliyi farketti. Koliler açılarak incelendiğinde içinden Roma Dönemine ait 287 altın sikke çıktı. Bu altınların nereden geldiğinin saptanması için müzenin kayıtları eldeng eçirildi ve 1966 yılında Konya Emniyet Müdürlüğü tarafından mahkeme kararıyla 296 parça sikke ve alınlığın müzenin deposuna emaneten konulduğu saptandı. Ancak yapılan kontrolde teslim tutanağında yer alan sikkelerden 9'unun çalındığı oraya çıktı.

Konya Müzeler Müdürü Erdoğan Erol, ağırlığı 150 gram olan 9 altın sikkenin depodan kaybolduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazılı olarak bildirerek, inceleme yapılması için müfettiş istedi. Kaçakçılık davasıyla ilgili mahkemenin yargılama sonucunu Müze Müdürlüğü'ne bildirmediğini belirten Erdoğan Eİrol, ?Eğer mahkeme sonucu bize ulaşmış olsaydı bu altınları kolilerden çıkarıp devlet arşivine alırdık. Elimizde mahkeme sonucu yok. Aradan uzun yıllar geçtiği için de koliler bırakıldığı yerde farkedilememiş. Bunu teknik bir aksaklık olarak nitelendiriyorum. Kolileri açtığımızda ise içinde bulunan 9 altının kaybolduğunu gördük'' dedi.

BAKANLIK SORUŞTURMA AÇTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kayıp altın sikkelerle ilgili soruşturma açarak, Konya'ya müfettiş gönderdi.

Arkeoloji Müzesi arşivinde bulunan kayıtları ve müzede 40 yıl boyunca görev yapanları saptayan müfettişler, aralarında ölen, emekli olan veya başka yere atanan 21 kişilik liste çıkardı. Şimdi hayatta olan ve bu 40 yıllık süre içinde Konya Ankeoloji Müzesi'nde 9 altın sikkenin kaybolduğu bölümde görev sayanlar bulunup ifadelerine başvurulacak, gerekirse haklarırnda dava açılacak.

Müzeye 40 yıl önce teslim edilen 296 parça altın sikke ve alınlığın evinde ele geçirildiği koleksiyoner Aydın Dikmen ve hakkında açılan davanın akıbetiyle ilgili bilgi alınamadı.

Bu arada CHP Konya Milletvekili Atilla Kart konuyu TBMM gündemine taşıdı, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi verdi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber