60 büyükelçinin yerleri değişiyor/ Video

Dışişleri Bakanlığı'nda uzun süredir beklenen büyükelçiler yaz kararnamesi için Bakan Ahmet Davutoğlu'nun düğmeye bastığı öğrenildi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Haziran 2013 07:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dişişleri Bakanlığı'nda hazırlanan yeni kararname ile çok sayıda diplomatın görev yeri değişiyor. Bu kapsamda hali hazırda Bakanlıkta Müsteşar Yardımcılığı görevi yürüten 3 isim yurtdışına atanacak. Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Ferden Çarıkçı Cenevre BM Daimi Temsilciliği'ne atanırken, Bakanlık Sözcüsü Levent Gümrükçü de Tiflis (Gürcistan) Büyükelçisi oldu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni görevlerini tebliğ etmek için aradığı diplomatlarla ilginç diyaloglar da yaşadı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün akşam itibariyle bakanlık personelini şahsen arayarak yeni görevlerini tebliğ etmeye başladı. Kararnamede 40'ın üzerinde büyükelçinin ismi yer aldı. Çok sayıda genç diplomat terfi alarak büyükelçi atandı.

İŞTE O İSİMLER

Kararnamede yer alan diğer bazı isimler şöyle:

Fatih Ceylan –Brüksel NATO Daimi Temsilciliği, Birnur Fertekligil-Viyana BM Daimi Temsilciliği, Hasan Göğüş–Viyana Büyükelçiliği, Şakir Fakılı-Budapeşte Büyükelçiliği, Kaya Türkmen-Stockholm Büyükelçiliği, Mehmet Dönmez-Kopenhag Büyükelçiliği, İsmail Aramaz-Kabil (Afganistan) Büyükelçiliği, Babür Girgin-İslamabad (Pakistan) Büyükelçiliği, Esra Cankorur-Manila (Filipinler) Büyükelçiliği, Yönet Can Tezel- Kiev Büyükelçiliği, Korkut Güngen-Quito (Ekvador) Büyükelçiliği, Osman Yavuzalp-Addis Ababa (Etiyopya) Büyükelçiliği, Sedef Yavuzalp–Kampala (Uganda) Büyükelçiliği, Yunus Demirer-Riyad (Suudi Arabistan) Büyükelçiliği, Hatun Demirer–Manama (Bahreyn) Büyükelçiliği, Ahmet Demirok-Doha(Katar) Büyükelçiliği, Metin Kılıç-Bişkek (Kırgızistan) Büyükelçiliği, Şule Öztunç-Caracas (Venezuella) Büyükelçiliği, Oğuz Ateş-Bandar Seri Begavan (Burunei) Büyükelçiliği, Engin Soner Gambia Büyükelçiliği, İhsan Kızıltan Luanda Büyükelçiliği, Aydın Evirgen Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Faruk Kaymakcı Bağdat (Irak) Büyükelçiliği, Ahmet Demirok-Doha (Katar) Büyükelçiliği'ne atanacak.

İLGİNÇ DİYALOGLAR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni görevlerini tebliğ etmek için aradığı diplomatlarla ilginç diyaloglar da yaşadı. Bunlardan bazıları şöyle:

SURİYELİLER VİYANA KAPISINA DAYANDI

Davutoğlu, Ankara'da Suriyelilere insani yardım ulaştırılmasından sorumlu Müsteşar Yardımcıs Fertekligil'i 23.30'da arayarak, “Birnur Hanım napıyorsunuz? Acil bir durum var. Suriyeli mülteciler kapıya dayandı” dedi. Fertekligil'in, “Hangi kapıya? Hemen gidiyorum efendim” sözleri üzerine Davutoğlu, “Durun. Viyana kapısına dayandılar. Bundan sonra çalışmalarınıza oradan devam edeceksiniz. Hayırlı olsun” dedi.

ANNEYE EVLENDİRELİM ÇAĞRISI

Bağdat Büyükelçiliği'ne atan Faruk Kaymakçı'ya görevini tebliğ eden Davutoğlu, daha sonra bekar olması sebebiyle Kaymakçı'nın Eskişehir'de yaşayan annesini de aradı. Davutoğlu, anne Kaymakçı'ya “Artık Faruk'u evlendirmemiz lazım” dedi. Anne Kaymakçı'nın ise bakandan bu konuda destek istediği öğrenildi.

KIZINDAN İZİN İSTEDİ

Davutoğlu Amara'ya Büyükelçi olarak atanan Rıfat Sunel'in de önce kızı ile konuştu. Davutoğlu, Sunel'in kızına “Babanın Büyükelçi olarak tayin edilmesine izin veriyor musun?” diye sordu.

PAKİSTAN'A BABÜR TESADÜFÜ

Hali hazırda Pakistan Büyükelçiliği görevini yürüten Babür Hızlan yerine de büyükelçi olarak adaşı atandı. Bundan böyle İslamabad Büyükelçiliği görevini Babür Girgin yürütecek.

EŞLER KOMŞU ÜLKELERE

Kararnamede diplomatlık görevleri nedeniyle vakitlerinin çoğunu ayrı ülkelerde geçirmek zorunda kalan eşler de gözetildi. Büyükelçi olarak atanan eşlerin komşu ülkelere atanmasına dikkat edildi.

GENÇ DİPLOMATA BÜYÜKELÇİLİK

Londra Başkonsolosu olarak görev yapan Ahmet Demirok da genç yaşına rağmen Doha'ya (Katar) Büyükelçi olarak da atandı.

TEL-AVİV BOŞ KALDI

İsrail'le yaşanan Mavi Marmara kriziyle ilişkiler ikinci katip seviyesine indirilmişti. Mavi Marmara baskını nedeniyle İsrail'in özür dilemesiyle başlayan müzakere sürecinin ardından Tel-Aviv'e Büyükelçi ataması bu kararnamede yer almadı. Diplomatik kaynaklar, “Türkiye'nin tazminat ödenmesi ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kalkması da dahil olmak üzere diğer iki talebi de karşılanmadan ilişkilerin normalleşmeyeceği ve büyükelçi ataması yapılmayacağı zaten açıklanmıştı” değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber