BTK'dan cep telefonlarını kaybedenlere çağrı

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonlarını kaybedenlerin sadece GSM operatörlerinden hatlarını kapattırdıklarını anımsatarak, “Bu kişiler, şüpheli ve mağdur duruma düşmemek için BTK’ya da başvurarak telefonlarını kaybettiklerini bildirsinler” uyarısında bulundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2013 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BTK'dan cep telefonlarını kaybedenlere çağrı

Başta cep telefonu olmak üzere elektronik kimlik bilgisini haiz cihazı çalınan veya kaybolan vatandaşlara hizmet sunmak amacıyla kurulan BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'nin iletişim numarası değişti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) yapılan yazılı açıklamaya göre, bugüne kadar "444 9 777" ve "0 312 232 23 23" telefon numaralarıyla hizmet veren merkezin yeniden yapılandırılarak genişletilmesi çalışmaları kapsamında iletişim numaraları da değiştirildi. Merkez, dün itibariyle "0 312 294 94 94" telefon numarasıyla hizmet vermeye başladı.

Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca başta cep telefonları olmak üzere elektronik kimlik bilgisini haiz cihazı çalınan, yağmalanan, kaybolan veya rızası dışında elinden çıkan kişilerin, cihazın elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için öncelikle BTK Bilgi ve İhbar Merkezine başvurmaları gerekiyor. Ayrıca merkeze kayıp ve çalıntı ihbarlarının dışında, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefon cihazlarının kayıt işlemleri ile telefon cihazlarının kapanması veya kapanacağına ilişkin yasal uyarı gönderilmesi gibi konularda bilgi almak için de başvuru yapılabiliyor. BTK Bilgi ve İhbar Merkezinden mesai saatleri dışında da hizmet alınabiliyor.

Açıklamada ayrıca telefonunu kaybeden veya çaldıran bazı vatandaşların sadece abone olduğu GSM operatörünü arayarak telefon hattını aramaya kapattırdığı belirtilerek, yalnızca cep telefonu hattının aramaya kapatılmasının yeterli olmadığına işaret edildi. Söz konusu durumda cep telefonunu çalan veya bulan kişinin başka bir sim kart takarak telefonu kullanabileceği vurgulanarak, telefonların suç ilişkilerinde kullanılması halinde telefonun asıl sahibi olan kişilerin de şüpheli durumuna düşerek mağdur olabileceğine dikkat çekildi. Bulunan telefonların sahiplerine iade edilebilmesi için de emniyet birimlerince Bilgi İhbar Merkezine yapılan ihbar kayıtlarında bildirilen kimlik bilgilerinin esas alındığı kaydedilerek, cep telefonu hattıyla birlikte mutlaka telefon cihazının da Bilgi ve İhbar Merkezi aranarak kullanıma kapattırılması gerektiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber