Masa başı çalışmak sinir sıkışması nedeni

Aşırı zorlama, uzun süreli masa başında çalışma ve duruş bozuklukları ağrı, uyuşma ve karıncalanma ile ortaya çıkan sinir sıkışmasını tetikliyor.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 12 Temmuz 2013 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Masa başı çalışmak sinir sıkışması nedeni

Sinir sıkışması, sinirlerin çevresindeki dokuların sinirlere aşırı baskı yapması sonucu oluşuyor. Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren sorun için Nöroloji Uzmanı Dr. Özgül Esen Öre, sinir sıkışması ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Sinir sıkışması vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. Sinirler vücutta yol alırken kas-kemik arasında, etrafı bağ dokusu ile çevrili bazı tünellerin içinden geçerken oluşan sinir sıkışmalarına tuzak nöropatiler denilmektedir. Tuzak nöropatilerin yaklaşık %90 'ını elde karpal tünel sendromu oluşturmaktadır. Ayrıca dirsek düzeyinde tekrarlayan travmalar ulnar oluk sendromuna neden olabilir. Ameliyat, alçılar, kırık iyileşmesi ile ortaya çıkan hipertrofik dokular sinir sıkışması ile sonuçlanabilir. Omurgada fıtıklar, kemik çıkıntıları ve omurilik kanalında daralma sinirlerin omurilikten çıkarken sıkışmasına yol açabilir.

AĞRI VE UYUŞMA İLE KENDİNİ GÖSTERİR

En sık yakınma ağrı ve uyuşmadır. Ayrıca sıcak-soğuktan aşırı etkilenme, kaslarda kuvvetsizlik ve terleme bozuklukları oluşabilir. Sinir sıkışması parmaklarda uyuşma ve karıncalanma kavrama ya da ayıklama işlemi sırasında güçsüzlük gibi belirtiler görülüyor. Uzun süre kolların dirseklerden kıvrılmış pozisyonda durmasıyla artan sinir sıkışmasının hafife alınmaması gerekmektedir. Aşırı zorlama uzun süreli masa başı çalışmaları ve duruş bozuklukları sinir sıkışmasını tetiklemektedir. Rahatsızlığın en önemli belirtileri dirseğin arkasının bir yere çarptığında elektriklenme hissinin çoğalması ve ellerde yanıcı ağrıların yaşanması şeklinde olmaktadır.

TEŞHİSİNDE EMG ÇOK ÖNEMLİ

Sinir sıkışmasının tanısı klinik muayene, elektrofizyolojık inceleme ve bazı durumlarda (örneğin omurilik hastalarında)görüntüleme yöntemleri ile konulur. Elektromiyografi (EMG)'de dışarıdan elektrik uyarı verilerek sinirin sağlamlığı; eğer iletimde bir bozukluk varsa bunun yeri ve derecesi saptanır. Ayrıca elektrik uyarının kasa ulaşıp ulaşmadığı, kasın bu uyarılara yanıtı değerlendirilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber