Bursa ihracatta ikinciliğini korudu

TÜRKİYE'nin ihracatta lokomotif kentleri arasında yer alan Bursa, ikinciliğini koruyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Temmuz 2013 21:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bursa ihracatta ikinciliğini korudu

Haziran ayında 5 milyar 223 milyon 974 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren İstanbul birinci sırada yer alırken, 1 milyar 98 milyon 311 bin dolarlık ihracat oranı ile Bursa ikinci, 1 milyar 10 milyon 248 bin dolar ile Kocaeli üçüncü sırada yer aldı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, bütün olumsuzluklara rağmen Bursa'nın yıl sonunda 10 milyar dolarlık ihracat oranını aşacağını kaydetti.

Haziran ayı rakamlarına göre Bursa, Türkiye genelindeki ihracat sıralamasında ikinciliğini korudu. Geçen yıl Haziran ayına göre 1 milyar 25 milyon 452 bin dolar olan kent ihracatı artarak, 1 milyar 98 milyon 311 bin dolara ulaştı. En fazla ihracat yapılan sektörler arasında ilk sırada 657 milyon 641 bin dolarlık oranla otomotiv yer aldı. Bu sektörü 93 milyon 53 bin dolar ihracat oranı ile tekstil ve hammaddeleri, 69 milyon 762 bin dolar ile çimento, 57 milyon 531 bin dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti.

Bursa'da 6 aylık ihracat oranında da artış görüldü. Geçen yılın ilk altı ayında Bursa genelinden 6 milyar 167 milyon 817 bin dolarlık ihracat, bu yılın ilk altı ayında 6 milyar 601 milyon 940 bin dolara yükseldi. Bursa'nın ihracat hedeflerini gerçekleştireceğini dile getiren UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, kurlardaki artış ve düşüşlerin ihracatçıya katkısının olmadığını kaydetti. Kur sepetinin 2.20 ya da 2.25 oranında olması gerektiğini savunan Gençoğlu, "Kur arzu ettiğimiz seviyede olursa Avrupa'daki toparlanma istediğimiz gibi gitmemesine rağmen o hedefe aşılır. 10 milyar dolar aşılır diye düşünüyorum" diye konuştu.

"OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İHRACATÇILARIMIZI KUTLUYORUM"

İhracat yapılan ülkelerden Balkan ülkelerine yapılanın zayıf olduğunu belirten Gençoğlu, Afrika ülkelerine yapılan ihracatın önemli bir yer tuttuğunu söyledi. İhracatta Avrupa Topluluğu'ndan vazgeçilemeyeceğini ifade eden Gençoğlu, şöyle dedi:

"Avrupa Topluluğu'ndaki kriz aşılmış değil. Önümüzdeki günlerde Fransa'da sıkıntı günler yaşayabilir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen ihracatçıyı tebrik ediyorum. Kar marjları çok düşmesine rağmen çok zor şartlarda elde ettiği pazarları kaptırmamak için varını yoğunu ortaya koyuyor. Onun için ihracatımızın artması Türkiye'nin büyümesine katkısı olacaktır. Bütün olumsuzluklara rağmen böyle giderse 2023 hedefine ulaşamasak bile Bursa o hedeflere ulaşacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber