24 bin personelin 20 bini havuza geçiyor Telekom'da kriz kapıda

Haber Giriş : 08 Şubat 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

24 bin Telekom personelinin 20 bininin havuza geçmek için dilekçe vermesiyle telekomünikasyon sektöründe kriz çanları çalmaya başladı. Telekom, 20 bin personelini kaybederse, iletişimde ciddi sıkıntılar yaşanabilir.

ÖZELLEŞTİRME sonrasında Oger Telekom'un personelle imzalamak üzere hazırladığı sözleşmenin çelişkili maddeler içerdiğini düşünen ve kuruma karşı güvenini yitiren nakle tabi 24 bin Telekom personelinin 20 bininin havuza geçmek için dilekçe vermesiyle telekomünikasyon sektöründe kriz çanları çalmaya başladı. Havuzu tercih edenlerin sayısının hızlı artışıyla birlikte Türk Telekom personelsiz kalma tehditiyle karşı karşıya kaldı. Bu durum 17 milyon sabit telefon, 1.5 milyon internet abonesi bulunan Telekom'un faaliyetlerinin durabileceği anlamına gelirken, Telekom altyapısını kullanan 3'ü GSM olmak üzere 217 firmanın da hizmet veremeyebileceği anlamına geliyor.

KÖTÜ DURUM SENARYOSU: Türkiye telekomünikasyonunun omurgasını oluşturan Telekom'da bugün 10 binde 4-5 seviyesinde arıza meydana geliyor. Bu arızalar, çoğu havuza geçmek için dilekçe veren uzman personel tarafından gideriliyor ve hizmetler sorun yaşanmadan devam ediyor. Ancak uzman personelin havuza geçmesi durumunda, bir ay içinde ortaya çıkabilecek telefon arızasının yüzde 15'lere yükselmesi riski ortaya çıkıyor. Telekom, yeni personel alsa bile en iyi ihtimalle bu personeli altı ay eğitmesi gerekiyor. Bu süre içinde ise telefon arızaları içinden çıkılmayacak bir hal alabilir ve Türkiye'de telekomünikasyon çökebilir. Santral ve transmisyon arızaları yüzünden bankaların altyapısı çökebilir, GSM ile irtibatlar kesilebilir, Kayseri'deki bir vatandaş Adana'yı, Trabzon'daki vatandaş Gümüşhane'yi arayamaz hale gelebilir.

HAVUZDA MAAŞ ARTIŞI AZ: Personelin kurumda kalması durumunda beş yıl daha devlet güvencesinde kalmasını ve maaş artışını getiren bir maddelik yasa tasarının bu hafta içinde Genel Kurul'da görüşüleceğini söyleyen Bakan Yıldırım, "Personelin işine gelirse kabul eder, gelmezse etmez. Yasadan sonra havuza gidişlerin azalacağını düşünüyorum" dedi. Personelin havuza geçmesi durumunda maaş artışının kurumdaki gibi yüksek olmayacağını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: "Telekom'un hisse devrinde hiç bir özelleştirmede olmayacak kadar çok çalışma yaptık. Çalışmaları yürütürken personelin ve kurumun lehine olabilecek çalışmalar yaptık. Personelin işine gelirse kabul eder, gelmezse etmez. Telekom'da beş yıl daha iş imkanı sağlıyoruz. Yasadan sonra havuza gidişlerin azalacağını düşünüyorum." Bu arada Haber-Sen Adana Şube Başkanı İbrahim Şahin, "Ülkemizde haberleşme altyapısı açısından da tekel olan Telekom'un geçiş taleplerinin bu hızla gitmesi durumunda haberleşmeni zaafa uğrayacaktır" dedi.

Haber-Sen: İş güvencesi personeli tedirgin etti

HİSSELERİNİN yüzde 55'inin Oger Telecom'a devredilmesinin ardından, Türk Telekom'da nakle tabi personelin kurumda 5 yıl daha kalmasının gündemde olmasına karşın, kamu kurumlarına geçmek için nakil dilekçesi verenlerin sayısının 13 bine ulaştığı bildirildi. KESK'e bağlı Haber-Sen Adana 1 No'lu Şube Başkanı İbrahim Halil Şahin, 14 Kasım 2005 tarihinde hisselerinin yüzde 55'i Oger Telecom'a devredilen Türk Telekom'da ciddi anlamda yetişmiş eleman sorunu ile yüz yüze kalınmasının gündemde olduğunu söyledi. Hisse devri ile birlikte çıkarılan yasayla nakle tabi personelin 6 ay ücretsiz izinli sayılarak şirkette çalışma olanağının yaratıldığını anımsatan Şahin, buna karşın personelin, kendilerine yüksek maaş verilse de başka bir kamu kuruluşuna geçmek istediğini ifade etti. Türk Telekom'daki 50 bin çalışandan yaklaşık 23 bininin nakle tabi personel olduğunu anlatan Şahin, nakle tabi personelin, Gelir Vergisi diliminde oluşacak artış nedeniyle diğer kamu kuruluşlarına geçişte hak kaybına uğramamak için geçen aydan itibaren diğer kamu kuruluşlarına geçiş için müracaat etmeye başladıklarını belirtti. Şahin, şirket yönetiminin birlikte çalışmak istediği yetişmiş insan gücüne yönelik hazırladığı sözleşmelerin çalışanları tatmin etmediğini kaydetti.

5 yıl maaş garantisi vermişti

OGER, kamuya gecme hakkından 28 Şubat'a kadar vazgeçerek Türk Telekom'da kalmayı seçecek olan çalışanlarına, beş yıla kadar uzayan iş güvencesi süresi dolmadan önce işten çıkarılmaları halinde, iş güvencesinin süresi doluncaya kadar maaş ödemeyi taahhüt etmişti. Buna göre beş yıllık iş güvencesi verilen bir Telekom çalışanı bir yıl sonra işten çıkarılırsa dört yıl daha Tekelom'dan maaşını almaya devam edecek. Türk Telekom hisselerinin yüzde 55'inin Oger Telekom'a devredilmesiyle birlikte çalışanların, Telekom'da mı kalacakları yoksa başka bir kamu kurum ve kuruluşuna mı geçeceklerine ilişkin tercihte bulunmaları için 12 Nisan 2006'ya kadar süre tanınmıştı. Ancak Telekom yönetimi, Kurban Bayramı'ndan önce yayımladığı bir tebliğle Telekom'da kalmak isteyenlerin 28 Şubat'a kadar sözleşme imzalayerek kamuya geçme hakkından vazgeçmeleri halinde, 5 yıla kadar iş güvencesi sağlanacağı belirtilmişti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber