Hakimlere dokunma uyarısı

Haber Giriş : 10 Şubat 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin tartışmalarda gündeme gelen, ?Yargı dahil bütün kesimlerin dokunulmazlığı kaldırılsın? formülüne, yargının zirvesinden itiraz geldi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Anayasa ile güvence altına alınan hakim teminatının, bağımsız yargının ?olmazsa olmaz? koşulu olduğuna dikkat çeken Yargıtay Başkanı Osman Arslan, ?Hakim teminatını kaldırmayı aklınızdan bile geçirmeyin? dedi.

DOKUNULMAZLIKLA AYNI DEĞİL

AKŞAM'ın Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya ile Yüksek Yargı Muhabiri Ersin Bal'ı makamında kabul eden Yargıtay Başkanı Arslan, dokunulmazlıklar, yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı konusunda önemli mesajlar verdi. Hakim teminatının, milletvekili dokunulmazlığı ile birlikte anılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Arslan, ?Milletvekili dokunulmazlığı ile hakim teminatı birbirine karıştırılıyor. Hakim teminatı kaldırılırsa, Türkiye hukuk devleti olmaktan çıkar? dedi.

Demokrat Parti dönemini unutmayın

Yargıtay Başkanı Osman Arslan'ın,AKŞAM'a özel açıklamaları şöyle:

Teminat yargılananlar için

HAKİM teminatı, hakimler için değil, yargılananlar için getirilmiş bir güvencedir. Bu teminat olmazsa, yargı her türlü baskı, telkin ve yönlendirmeye açık hale gelir. Böyle bir ortamda da yargı, kamu vicdanını rahatsız eden kararlar vermeye zorlanabilir. Hakimler cübbelerini giyip kürsüye oturduklarında, her türlü siyasi, sosyal ve dini görüşlerinden arınarak karar verirler. Bu görüşlerin karara yansıması söz konusu olamaz. Yargı kararlarının, deliller, kanunlar ve takdir yetkisine göre verilmesini sağlayan, en önemli etken, hakim teminatıdır.

Sarı zarflarla bir gecede emekli

YARGI bağımsızlığı ve hakim teminatının hukuk devleti için ne denli önemli olduğu, tarih sürecinde yaşanan olaylardan da anlaşılmaktadır. Demokrat Parti'nin iktidarda olduğu 1950-1960 yıllarında, Yargıtay Başkanları ve yüksek yargıçların, Adalet Bakanlığı'ndan gelen sarı zarflarla bir gecede nasıl emekliye sevk edildikleri unutulmamalıdır. Bugün itibarıyla, yüksek yargı üyeleri için tam bir teminat vardır. Ancak, yerel mahkemelerde görev yapan hakimlerin teminatı, yüksek yargıya oranla eksiktir. Bu eksikliğin yapılacak yasal değişikliklerle mutlaka tamamlanması gerekir.

O zaman adil yargılama beklenemez

Dokunulmazlık tartışmaları ne zaman gündeme gelse, iki şey birbirine karıştırılıyor. Milletvekillerine tanınan yasama dokunulmazlığı ayrı şeydir, hakim teminatı ayrı şeydir. Hakim teminatı bağımsız ve tarafsız yargının ?olmazsa olmaz? koşulu ve en temel ilkesidir. Bu teminat kaldırılırsa, hakimlerden adil yargılama yapmalarını bekleyemezsiniz.

Uluslararası sözleşmelerde düzenlenmiş

ANAYASA ile güvence altına alınan hakim teminatı hukuk devletinin gereğidir. Sadece ulusal yasalarımızda değil, uluslararası sözleşmelerde de güvence altına alınmıştır. Gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, gerekse Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nde, bağımsız ve tarafsız yargı için hakim teminatının gerekliliği ifade edilmiştir. Hakim teminatını ortadan kaldırırsanız, Türkiye Cumhuriyeti, hukuk devleti olmaktan çıkar, o zaman devlete ne ad verirseniz verin.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber